5 Tips voor een ecologische en moderne inrichting

Een ecologische woning is een goed begin, maar wat kan je zelf nog doen om dit door te trekken naar jouw interieur?

Bij elk nieuwbouwproject dat we realiseren zetten we maximaal in op duurzaamheid. Enerzijds is dit goed voor de energiefactuur en anderzijds helpt dit naar een milieuvriendelijke toekomst. Een nieuwbouwproject starten en niet denken aan een duurzame toekomst, dat kan volgens ons niet meer. Maar wat met de volgende stap? Hier leest u met welke kleine dingen u uw huis of appartement kan inrichten om zo optimaal duurzaam te wonen.  

Duurzaamheid en esthetiek spreken elkaar niet tegen

Waar je ook woont, je moet er graag wonen. Daar zijn we het zeker mee eens. Een groot deel hiervan is dus ook de inrichting. Niet alleen moet je praktisch nadenken over de inrichting, maar laat ons eerlijk zijn, het moet ook mooi zijn. Wat ben je met een prachtige woning, als ze niet is ingericht naar jouw smaak. Gelukkig is duurzaam helemaal in. Een groen design is vandaag zelfs een zeer populaire mode trend.

Jura zet bij elk project steeds in op duurzaamheid.

Creëer een gezond binnenklimaat

Het kan u verbazen, maar we zetten dagelijks heel wat dingen in onze woning die bepaalde giftige stoffen bevatten of, meer zelfs, ze in sommige gevallen uitstoten. Een gezonde luchtkwaliteit is een enorm belangrijke stap naar duurzaamheid. We spenderen een groot deel van onze tijd binnenshuis en hebben er dus zelf ook baat bij.

Verminder materialen en voorwerpen die, met giftige stoffen in de afwerking, de luchtkwaliteit verstoren. Daarnaast kan je ook erg veel doen om de lucht actief te gaan verbeteren. Genoeg planten in huis is bijvoorbeeld erg doeltreffend. Deze houden de lucht proper en ze geven een leuke touch aan jouw inrichting. Daarnaast zijn de juiste planten een goede vervanger voor chemische geur elementen en luchtverfrissers. De laatste stap voor een goed binnenklimaat is, helaas, op regelmatige basis de woning grondig reinigen.

Recycleer waar je kan

Koop je een klassieker huis, dan geef je dit met wat gerecycleerde meubels al snel een vintage look.  Trek je in een prachtige nieuwbouw in, dan heb waarschijnlijk graag dat ook het interieur modern en strak is. Het vol steken met hergebruikte spullen is dan niet de beste oplossing. Maar de twee hoeven daarom niet tegenstrijdig te zijn. Er zijn enorm veel DIY kanalen en blogs waar je leert om erg mooie dingen te maken van oude spullen. Zaken die perfect passen in jouw modern interieur.  Naast een mooie, persoonlijke look, zorgen ze ook voor enorm veel voldoening wanneer ze staan te blinken — hopelijk niet door de chemische vernis — in jouw interieur.

Gerecycleerde meubels kunnen ook in een modern interieur.

Zoek naar voorbeelden

Tegenwoordig is er erg veel informatie omtrent duurzaam wonen. Allerlei blogs, kanalen en organisaties geven erg veel informatie. Toch is het belangrijk om de toepassingen te zien met je eigen ogen. Bijvoorbeeld, de kurk industrie is over het algemeen een milieuvriendelijke industrie. Toch is het eerste wat door je hoofd gaat vermoedelijk: ‘Kurk, is dat niet iets van de jaren stilletjes?’ Wel het ouderwets imago van kurk is volledig verleden tijd. Tegenwoordig is het zeer relevant en het is gemakkelijk in onderhoud. Natuurlijk is het ook zo specifiek dat je er best niet mee overdrijft. Daarom is het belangrijk om voorbeelden te zien. Die helpen  je om bepaalde materialen of toepassingen die je eerst niet zag zitten toch een kans te geven. Plus, wie kijkt er niet graag naar de perfecte foto’s in de interieurmagazines?

Wees kritisch!

Vandaag is het niet moeilijk om duurzame en ecologische producten en materialen te vinden, toch? Het staat immers op elke website en elke verpakking en je hoort het in elke advertentie. Alles en iedereen kan ecologisch zijn en als er geen label bestaat waar ze aan voldoen, dan maken ze er toch snel zelf één. Daarom is het belangrijk om jezelf te informeren over de producten, diensten en bedrijven. Alleen op die manier kan je echt zeker zijn dat je de juiste materialen en producten in huis haalt om te werken aan een duurzamer interieur met een gezond binnenklimaat en een lager verbruik.

Related posts