6 interieurtips voor een gelukkiger gevoel

Soms hoor je wel eens dat mensen hun interieur schikken en inrichten aan de hand van hun chakra (Het energieveld dat je uitstraalt en invloed heeft op je levenskracht). Dat is voor de meeste mensen misschien een brug te ver. Of het effectief waar en doeltreffend is laten we in het midden, maar de inrichting van jouw woning kan wel effectief invloed hebben op hoe gelukkig je door het leven gaat. Hieronder kijken we naar 6 concrete interieurtips die van je woning een bron van geluk kunnen maken. Voor alle duidelijkheid, dit is geen blog over spiritualiteit, dus we zullen voornamelijk concrete ingrepen wat betreft inrichting en inkleding behandelen.

1. Gebruik groene en gele kleuraccenten

Het gebruik van kleuren is iets subjectief. Het is dus aan niemand om te zeggen welke kleur perfect past in jouw woning en van welke kleur je wel of niet gelukkig wordt. Toch werd bewezen dat groene en gele tinten een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand. Dit wil niet zeggen dat je je hele huis of appartement groen moet gaan schilderen. Gebruik vooral de kleuren die je zelf het mooist vindt en laat de groene en gele tinten dan terug komen in de vorm van interieuraccenten, planten en bloemen, kunst, en dergelijke.

Geel en groen zijn felle kleuren, maar wanneer ze subtiel gebruikt worden hebben ze een positieve invloed op je humeur.

2. Natuurlijk licht

Dat natuurlijk licht invloed heeft op je gevoelens is even biologisch als psychologisch. Wij als levend organisme hebben zonlicht nodig in onze ontwikkeling. Daglicht goed gebruiken is dan ook één van de belangrijkste interieurtips. Je kan natuurlijk de zon niet in huis halen, maar je kan de inval van natuurlijk licht wel optimaal gaan benutten. Dit doe je bijvoorbeeld door muren waarop zonlicht valt te schilderen of behangen in lichte kleuren of liefst zelfs wit. Houd ook de rest van het interieur overwegend licht, zodat ook je meubels het binnenkomende daglicht niet absorberen. Daarnaast bestaan er vandaag ook erg veel lichtbronnen die natuurlijk licht perfect nabootsen. Gebruik deze bijvoorbeeld voor de algemene verlichting. Voor de sfeerverlichting kan je dan de iets gelere, warmere verlichtin
kiezen. Op die manier optimaliseer je de balans tussen gezellig licht en natuurlijk licht.

3. Echte planten en bloemen

In sommige lijstjes van interieurtips lees je dat valse planten de ideale oplossing zijn voor mensen die met weinig moeite hun woning willen opfleuren. Ze kunnen dan misschien levensechte replica’s zijn, toch is het niet hetzelfde. De reden is simpel: Een echte plant is een levend organisme. Ze verspreiden natuurlijke geuren, ze zuiveren lucht en zorgen voor een soort mini ecosysteem in je interieur. De stoffen die planten en bloemen afscheiden, en dan voornamelijk de geur, hebben een wetenschappelijk bewezen invloed op ons humeur. Ook al is het dus een beetje meer werk, echte planten blijven een stuk effectiever dan de valse namaak exemplaren.

Echte planten helpen bij het zuiveren van de lucht binnenshuis.

4. Beperk je inboedel

Voor veel mensen, vooral degenen met kinderen, is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch toont onderzoek aan dat er in elk van ons een echte verzamelaar schuilt. Mensen houden soms vast aan de meest onnodige zaken. Soms is dit uit emotionele waarde, maar heel vaak ook gewoon onbewust. Dat laatste kunnen we dus perfect afleren. De japanse opruimgoeroe Marie Kondo schreef hier een boek over. Veel van haar tips zijn ook online te vinden. Zij raadt aan om om het half jaar een herevaluatie te doen van wat er allemaal in je huis en kasten ligt. Klinkt misschien allemaal wat overdreven en veel werk, maar wanneer dit consequent gedaan wordt valt die klus heus wel mee. Daarnaast is het wel effectief bewezen dat orde in je bezittingen en interieur een grote stap is naar orde in je hoofd en dus naar een gelukkiger gevoel.

5. Je woning is geen showroom

In de vorige interieurtip werd orde in je inboedel en interieur gezien als een belangrijke stap naar orde in je hoofd. Dit wil niet zeggen dat je woning voortdurend kraaknet moet zijn. Veel van wat we bijhouden in de loop van ons leven is overbodig en te veel bezittingen kunnen zorgen voor een onrustig gevoel. Toch is het voor diezelfde gemoedstoestand belangrijk dat jouw woning een huiselijk gevoel geeft. Je woont nu eenmaal in je huis, dus het is niet meer dan normaal dat de afstandbediening soms gewoon op de zetel ligt, in plaats van in de kast. Je hoeft de krant niet steeds in de schuif te leggen na het lezen, deze kan gerust wel op de keukentafel blijven liggen. Het speelgoed van de kinderen hoeft niet elke dag opnieuw allemaal mooi in dozen of kasten zitten. In een woning wordt geleefd, door het hele gezin. Het feit dat je ziet dat er geleefd wordt kan zelfs voor zorgen dat je gezin beter in balans is. Zorg er gewoon voor dat het niet te ver gaat. Rommel mag jou en je gezin niet hinderen (zowel fysiek als psychologisch) en hygiëne blijft natuurlijk belangrijk, zeker wanneer er kinderen onder hetzelfde dak wonen.

6. Zorg voor een persoonlijke touch

Het is de bedoeling dat je een veilig en huiselijk gevoel krijgt bij jouw eigen woning. Het is dus niet meer dan normaal dat jouw interieur dit ook uitstraalt. Onder anderen foto’s, posters, schilderijen, quotes en beeldjes helpen allemaal mee om dit gevoel te bereiken. Niet elk stijlelement in je interieur hoeft een persoonlijke betekenis te hebben, soms zijn dingen gewoon mooi of passen ze goed bij bepaalde meubels. Probeer toch hier en daar wel die persoonlijke touch te integreren in het interieur. Vakantiefoto’s, tekeningen van de kinderen, verwezenlijkingen van gezinsleden, foto’s van familie en vrienden, het zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat een huis veranderd in jouw huis en vooral jouw thuis. Wanneer je woning dit uitstraalt kan dit gevoelens van veiligheid en geborgenheid aanmoedigen. Geluk ga je niet vinden door enkel je interieur te gaan aanpassen. Toch zien mensen nog te vaak het belang van de nabije omgeving over het hoofd. Het is erg moeilijk om je goed te voelen in je vel, als je dit niet voelt in je woning en interieur.

Related posts