BEN-normen, waar staat het voor en hoe haal ook jij hier voordeel uit?

Tegen 2021 moet elk nieuwbouwproject voldoen aan de BEN-normen. Dit is één van de beslissingen die de overheid nam om onze klimaatdoelstellingen te halen. Het woord normen geeft dit begrip misschien een licht negatieve bijklank, maar dat hoeft het niet te zijn. Voldoen aan de BEN-normen is wel degelijk goed voor iedereen. Je zet positieve stappen naar het milieu toe, je bent wettelijk in orde en, indien juist toegepast, besparen deze normen jou wel degelijk een flinke duit.

Wat is een BEN — woning?

BEN staat voor ‘Bijna-EnergieNeutraal’. Dit wil zeggen dat zo een woning zeer weinig energie verbruikt voor verwarming, koeling en het produceren van warm water. Het E-peil, dat is de term die de energieprestatie van jouw huis weergeeft, moet bij een BEN-woning kleiner of gelijk aan 30 zijn. Naast het feit dat ze zeer weinig energie vragen, moeten ze deze energie ook opwekken uit hoofdzakelijk groene bronnen. De correcte isolatie is bij dit type woningen een grote factor.

Is een BEN-nieuwbouwwoning enkel voor mensen met een groot budget?

Dit misverstand hoor je wel vaker. Eigenlijk hoor je het vaak over nieuwbouw in het algemeen. Deze stelling is alles behalve correct. Tegenwoordig bestaan er nieuwbouw – en BEN-woningen voor elk budget. Pak je het op de juiste manier aan, dan is deze kost zelfs vergelijkbaar met die van een gewone woning, vanwege de voordelen:

  • Je woning verbruikt minder. Het verschil met een doorsnee woning is zo groot dat dat verschil ook zichtbaar zal worden op je energiefactuur.
  • Je woning heeft een hogere restwaarde. Dit zie je niet rechtstreeks in je portemonnee, maar je bezit natuurlijk een eigendom dat ook ver in de toekomst nog relevant en interessant in de markt zal liggen.
  • Zowel banken als de overheid belonen bouwers en kopers van een BEN-woning. Dit betekent dus ook weer een financieel voordeel. Lees hieronder in meer detail waarom.
vertem

Waarom investeren in een BEN-woning?

Financieel heeft een BEN-woning dus wel wat voordelen, zowel op lange als korte termijn. Daarnaast zijn er nog heel wat andere redenen waarom investeren in een BEN-woning een slim idee is.

  • Energiezuinig betekent geld besparen op lange termijn.
  • Ook in de toekomst blijft jouw woning relevant en interessant. BEN-woningen zijn gebouwd met het oog op de toekomst en zullen dus nog lang blijven voldoen aan de correcte normen.
  • BEN-woningen zijn goed voor het milieu. In de eerste plaats zijn deze normen natuurlijk ingevoerd om de strijd tegen de klimaatopwarming aan te gaan. Je hoeft geen milieuactivist te zijn om voldoening te halen uit milieuvriendelijk wonen.
  • U voldoet aan de meest recente normen, zowel bouw -, renovatie – als woonnormen.
  • Ook bij het afsluiten van een lening speelt een BEN-woning in jouw voordeel. Veel banken bieden BEN-kredieten aan. Dit zijn kredieten die je enkele voordelen kunnen opleveren wanneer je een BEN-Woning kiest. De voordelen verschillen van bank tot bank en niet alle banken bieden ze aan. Bekijk hier welke banken ze aanbieden en wat de verschillen zijn.
  • Afhankelijk van het E-peil geniet een BEN-woning ook van een korting op het kadastraal inkomen voor een periode van vijf jaar. Lees hier de exacte cijfers.

Onze BEN projecten

Ook onze nieuwbouwprojecten moeten dus tegen 2021 volledig conform zijn met deze normen. Maar waarom nog wachten als het nu al kan? Bij elk nieuw project bekijken we de mogelijkheden. Indien mogelijk bouwen we nu, in 2019, al zo veel mogelijk energie neutraal. Als projectontwikkelaar moeten we mee het goede voorbeeld geven. Dit zijn onze BEN-Projecten:

Related posts