Ben jij een vastgoedexpert? Doe nu de test!


Wanneer je je eerste stappen op de immomarkt zet, komen ze als een gek op je afgevlogen, maar zelfs bij het kijken naar een tweede woning, een woning om te verhuren of een buitenverblijf kom je nog steeds voortdurend begrippen tegen die je maar weinig zeggen. Meeneembaarheid, Herfinancieren, E-peil, noem maar op. Het zijn allemaal begrippen die we vaak horen, maar met een eerder vage betekenis. Ben jij de vastgoedexpert voor wie deze begrippen een makkie zijn? Bewijs het aan de hand van onderstaande quiz!

1. Wat betekent 'Meeneembaarheid'?

Correct! Wrong!

Eén van de fiscale drempels bij het kopen van een woning is het registratierecht. Als koper betaal je maar liefst 7%, of in sommige gevallen 10% registratierechten, bovenop de kostprijs van het pand. 10% is niet niks, neem bijvoorbeeld een woning van €300.000, dan zit je al aan €30.000 registratiekosten. Dit bedrag verdien je niet op een paar jaar terug met het creëren van meerwaarde van het pand. Stel je wil, om bepaalde redenen, een nieuw huis aankopen, dan zijn er manieren om een stuk van deze registratierechten die al betaald zijn mee te nemen naar je volgende aankoop. Deze zullen dan afgetrokken worden van de registratierechten van de nieuwe woning. Dit noemt men ‘meeneembaarheid’.

2. Wat verstaat men in de vastgoedsector onder 'herfinanciering'?

Correct! Wrong!

Een huis kopen zonder lening is voor maar weinig mensen weggelegd. Volgens cijfers uit 2017 van spaargids.be, heeft zo’n 72% van de belgen een lening lopen voor zijn of haar huis. Een hypothecaire lening is dan ook doodnormaal, maar natuurlijk kost lenen ook geld. Om op lange termijn zoveel mogelijk uit je lening te halen, kan je een herfinanciering laten doen. Dit wil eigenlijk zoveel zeggen als het volledige openstaande bedrag van je lening afbetalen en opnieuw lenen aan een gunstige rentevoet. Deze bekom je wanneer bijvoorbeeld de rentevoet algemeen een stuk lager zit, maar ook omdat het bedrag dat je dan officieel leent minder hoog is, dan de originele lening. Een bank is echter niet verplicht jouw een herfinanciering te geven, maar je kan deze wel aanvragen bij een andere bank en dan met die nieuwe lening de originele afbetalen.

3. Wat geeft het 'E-peil' van jouw woning weer?

Correct! Wrong!

Het E-peil is een soort van maat om de gehele energieprestatie van een gebouw of woning weer te geven. Het geeft aan hoe het scoort afhankelijk van hoeveel energie het huis vraagt of verbruikt. Het wordt berekend op basis van allerlei parameters, zoals de isolatie, de luchtdichtheid, de oriëntatie, de compactheid, de ingebouwde apparatuur van de woning en nog enkele andere criteria. Het E-peil is geen concreet meetbaar begrip. Je kan het dus nergens van je verbruik aflezen. Dit E-peil is een belangrijke factor voor het bepalen en behalen van de BEN-Normen.

4. Je doet een gesplitste aankoop van een woning, dit wil zeggen dat...

Correct! Wrong!

België behoort tot de landen met de meeste vormen van belastingen, ook op vastgoed en het erven hiervan. Om te voorkomen dat er hoge successierechten betaald moeten worden, vond men ook hier een oplossing. Een gesplitste aankoop kan steeds wanneer je onroerend goed koopt, maar is extra interessant bij de aankoop van een tweede verblijf. Bij een gesplitste aankoop deel je het op in ‘blote eigendom’ en ‘vruchtgebruik’. Zo kan het blote eigendom officieel gekocht worden door bijvoorbeeld de volgende generatie, maar blijft het vruchtgebruik bij de oudere generatie. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld ouders met een gerust hart in het huis wonen en na het overlijden van de laatst overlevende houdt het vruchtgebruik op, maar is de woning nog steeds eigendom van de kinderen. Deze erven officiëel niet, dus ze betalen geen successierechten. Sta je op het punt om een tweede eigendom te kopen? Denk dan zeker na over de toekomst, ook al heb je nog vele jaren voor je liggen.

5. Onder de term ‘meerwaarde’ verstaan we de opbrengst die het vastgoed levert tussen de aankoop en de verkoop. In welk geval wordt je hier als particulier op belast, onder de term 'Meerwaardebelasting'.

Correct! Wrong!

Als het gaat om een persoonlijke, en dus niet zakelijk, vastgoedtransactie, dan wordt de meerwaarde niet belast, tenzij de tijd tussen aankoop en verkoop minder dan 5 jaar bedraagt. In dat laatste geval rekent men een meerwaardebelasting van 16,5% aan. Bij bouwgronden ligt dit percentage nog hoger. Is het verkochte vastgoed eigendom van jouw onderneming of vennootschap, dan wordt deze meerwaardebelasting hoe dan ook aangerekend, tegen een vennootschapstarief.

6. Het E-peil hebben we gehad, maar wat is het 'K-peil'?

Correct! Wrong!

Net zoals het E-peil is ook ook het K-peil een soort maat. Deze maat geeft niet de energieprestatie, maar wel een soort van graad van thermisch verlies van het gebouw in kwestie. De hoofdzaak in deze berekening is uiteraard de isolatie, maar ook de compactheid en oriëntatie van het pand spelen hier mee. Dit peil berekent men vaak samen met het E-peil. Beide geven een goed beeld van hoe zuinig en ecologische jouw woning is gebouwd.

Ben jij een vastgoedexpert? Doe hier de test!
Jouw score: Beginner!

Ai! dat was geen al te beste score. Geen nood, gelukkig zijn er genoeg mensen die je kunnen bij staan bij deze belangrijke stap in je leven.
Jouw score: Kenner.

Knap! Je bent misschien geen vastgoed expert, maar je kan in ieder geval wel mee praten met je notaris of vastgoedmakelaar.
Jouw score: Expert!

Petje af! De vastgoedsector heeft geen geheimen voor jou. Als je vrienden met vragen zitten bij de aankoop van een woning, kunnen ze bij jouw terecht met al hun vragen!

Share your Results: