Planten in je interieur. Het kwam al aan bod in enkele van onze blogs, zoals in onze 5 tips voor een ecologische en moderne inrichting en in onze blog met interieurtips voor een gelukkiger leven. Het is dus geen nieuwe informatie. Planten in je interieur hebben een esthetische en ecologische meerwaarden. Daarnaast hebben ze, vaak onbewust, nog eens een positieve invloed op je gemoedstoestand. Weten dat planten in je interieur een positief effect hebben is één ding, maar wat zijn nu de perfecte binnenplanten voor jouw huis of appartement?
Waarom geen valse planten?
Je moet ze nooit water geven, ze worden niet bruin of geel en ze vragen geen onderhoud. Genoeg redenen om een valse plant in huis te halen, toch? Wel op zich is er niets mis met een valse plant, maar het mist vooral de voordelen en kwaliteiten van een echte plant. Zoals hierboven al vermeld heeft een echte plant invloed op je binnenklimaat. Een echte plant of bloem zal dus zorgen voor het reinigen van de lucht, het verspreiden van een frisse geur en een invloed uitoefenen op de gemoedstoestand van de bewoners. Daarnaast zijn sommige valse planten gemaakt van schadelijke stoffen en zie je vaak heel goed dat ze niet echt zijn. Dat laatste maakt ze natuurlijk minder mooi. Deze planten zijn perfect voor binnen Echte planten zijn dus beter dan de valse varianten. Het is gemakkelijk gezegd, maar je moet ze natuurlijk wel onderhouden. Dat is buiten natuurlijk een stuk gemakkelijker dan binnen in huis. Wanneer je planten binnen zet, lees dan zeker goed op het etiket welke behoeften de plant heeft. Hebben ze veel zon nodig? Hoe vaak moet je ze water geven? Hoeveel plaats hebben ze nodig? Dat lees je allemaal op het etiket wanneer je ze aanschaft. Welke planten je perfect binnen kan zetten lees je hieronder.
1. Sanseveria
Een plant die weinig licht nodig heeft, maar uitstekende zijn taak als luchtzuiveraar vervult. Deze plant kan perfect overleven in een droger en warm binnenklimaat, zo lang de plant zelf zijn portie water krijgt. Het is dus een plant die je het hele jaar door in huis kan houden. Zelfs op de plekken in huis waar je weinig zonlicht hebt. Let op deze plant is giftig voor huisdieren. Zorg er dus zeker voor dat je hond of kat deze niet opeet.
2. Viooltjes
Wil je naast kamerplanten ook graag wat kleur in huis? Dan zijn viooltjes zijn de ideale bloemen. Ze zijn uitermate voor de personen die geen helden zijn in het onderhouden van planten in huis. Ze groeien vlot, zelfs in warme en droge binnenlucht. Bovendien hebben ze genoeg water met een wekelijkse gietbeurt.
3. Orchideeën
In tegenstelling tot de meeste sterke binnenplanten zet je deze best in een iets vochtigere omgeving, bijvoorbeeld de keuken. Waarom geen prachtige bloem in de badkamer? Deze bloem haalt namelijk vocht uit de lucht, waardoor deze bloem het perfect kan hebben dat je ze af en toe eens vergeet. Bovendien zijn het erg karaktervolle bloemen die door veel mensen geliefd zijn.
4. Bijna alle cactussen
Over cactussen zijn de meningen vaak verdeeld. Sommigen vinden ze mooi en perfect passen in het interieur. Anderen categoriseren cactussen zelfs niet onder de planten. Hoe dan ook zijn ze zeer gemakkelijk te onderhouden. Ze hebben maar heel weinig nodig om te overleven zijn vaak erg stevig. Een interieur met uitsluitend cactussen is misschien een brug te ver. Wissels ze in de juiste verhouding af met andere planten en dan kunnen cactussen een mooie toevoeging zijn aan je interieur.
5. De kerstcactus
Waarom nemen we deze cactus er nog eens in het bijzonder uit? Wel deze binnenplant toont aan dat cactussen niet allemaal ruwe, stekelige planten zijn zonder kleur. Ook cactussen kunnen kleurrijke vruchten dragen. Ze kunnen iets koudere temperaturen verdragen, maar zijn voor de rest even zelfstandig als hun soortgenoten.
6. De meeste vetplanten
Vetplanten zijn ook een geliefde plantensoort om in huis te houden. Ook dit zijn stugge planten die vooral op zichzelf rekenen om te overleven. Veel water hebben ze ook al niet nodig. Ze hebben zowat dezelfde eigenschappen als cactussen, maar hebben nog iets meer uiterlijke kenmerken van de andere plantsoorten. Hierdoor zijn ze de perfecte middenweg. Ze hebben weinig eisen wat betreft temperatuur en luchtvochtigheid, wat ze dus perfecte binnenplanten maakt.
7. de Areca Palm
Een plant die misschien van naam niet zo bekend in de oren klinkt, maar deze plant is een van de typische kantoorplanten. De plant is zeer populair vanwege zijn sterke luchtzuiverende kwaliteiten. NASA, de ruimteorganisatie, deed onderzoek naar de luchtzuiverende kwaliteiten van verschillende binnenplanten en verkoos deze Areca Palm als meest ideale kantoorplant.
Bekijk de richtlijnen goed!
Welke plant(en) je ook kiest voor in je interieur te zetten, houdt zeker goed rekening met de richtlijnen die met de plant worden meegegeven. Denk dan aan verzorging en onderhoud, maar zeker ook aan je huisdieren. Sommige kamerplanten zijn niet goed of zelfs giftig voor huisdieren wanneer ze deze opeten.
https://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.png00Rik Van Kerckhovenhttps://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.pngRik Van Kerckhoven2019-08-27 09:39:022019-08-27 09:46:577 perfecte binnenplanten voor in je interieur
VR en AR zijn tegenwoordig alom tegenwoordig in ons leven. Voor velen misschien niet altijd even duidelijk, maar we zouden versteld staan hoeveel VR en AR toepassingen we nu al gebruiken zonder het door te hebben. Het spreekt voor zich dat deze toepassingen de wereld aan het veranderen zijn, van sector tot sector en van toepassing tot toepassing. Als er één sector is waar we deze veranderingen wel heel erg snel zien gaan, dan is het in de bouw- en interieursector.
Het verschil tussen VR en AR
Vooraleer we gaan kijken naar hoe deze twee technologieën de wereld van architectuur, interieurdesign en nieuwbouwproject beïnvloeden, is het belangrijk om te weten wat het verschil tussen beide is. VR, ofwel Virtual Reality, betekent dat je effectief een nieuwe realiteit creëert en ervaart, door deze afgesloten van de echte realiteit te beleven. Voorbeelden hiervan zijn de talloze toepassingen met volledige VR headsets, waar je alles beleeft door ‘een nieuw paar ogen’. AR staat voor Augmented reality. Dit betekent dat er virtuele elementen worden toegevoegd aan de echte realiteit. Dit gebeurd meestal door de camera van je smartphone, die dan elementen toevoegt aan de realiteit op je scherm, maar ook bijvoorbeeld door speciale brillen.
Augmented reality (foto boven) voegt objecten toe aan de werkelijkheid die we voor ons zien. Virtual reality creëert een nieuwe werkelijkheid.
Interieurtoepassingen
Deze technologie maakt het steeds gemakkelijker om bepaalde zaken, die je jezelf anders zou moeten inbeelden, te gaan weergeven. Zo zijn er momenteel al een hele groep apps waarmee je via het scherm van je smartphone kan zien hoe jouw huis er zou uitzien wanneer je de kleuren van jouw muren zou aanpassen. Je richt gewoon je camera naar de muur of muren, duidt een muur naar keuze aan en selecteert de kleur. De app maakt dan een voorstelling van de hele kamer, zoals ze op die moment is, maar veranderd de kleur van de geselecteerde muur. Zo krijg je een idee van welke kleur wel of niet past. Een andere toepassing is heel gelijkaardig, maar met meubelstukken. Bepaalde meubelzaken hebben al een database met 3D modellen van de meeste van hun meubels. Deze kunnen dan via een gelijkaardige app virtueel in een live beeld van jouw kamer worden gezet. Zo kan je zien voor welke meubels je plaats hebt en welke er goed passen bij de rest van je interieur.
Nieuwbouw Toepassingen
Van 2D plan naar 3D model
Voor interieurtoepassingen gebruikt men voornamelijk AR technologie gebruiken, bij projectontwikkeling eerder VR. Er zijn nog niet erg veel bedrijven die dit al gebruiken, voornamelijk omdat de technologie nog erg duur is, maar het bestaat al wel. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een 3D voorstelling te maken van een nieuwbouwproject op basis van de plannen. Dit wordt al langer gedaan om voor potentiële klanten een voorstelling te maken van hoe het pand er zal of kan uitzien. Hier voegt men dan meubels en decoratie aan toe. Zelfs puur huiselijke elementen zoals een huisdier, rommel in de kamer, afstandsbedieningen in de zetel, magazines of een krant op tafel ontbreken niet. Alles om het er zo huiselijk en realistisch mogelijk te doen uit zien. Dit omdat het voor een doorsnee koper erg moeilijk is zich te baseren op technische plannen. De potentiële kopers krijgen zo een goed beeld van de plannen. Daarnaast worden ze aangesproken op hun emotie. Ze moeten zichzelf kunnen zien wonen in dat bepaalde pand. Dat is zeer moeilijk aan de hand van een plan, maar met die 3D toepassingen wordt dat al een stuk gemakkelijker.
Van 3D model naar VR
De laatste jaren, met de komst van de VR bril, zien de ontwikkelaars heel wat toepassingen om nog een stapje verder te gaan. Dit door hetzelfde 3D model te gebruiken op een schaal van 1:1 en de klant de kans te geven door het ontwerp te wandelen. Het pand is nog niet eens gebouwd en je kan al samen met de geïnteresseerden door de kamers wandelen. Via de bril kan de gebruiker al rondkijken in alle kamers, enkel wandelen is voorlopig nog computergestuurd of via een controller. Je hebt natuurlijk dezelfde fysieke ruimte nodig om te kunnen wandelen van kamer naar kamer. Er kan geëxperimenteerd worden met geluidseffecten en zelfs geuren, om zo de ultieme beleving te creëren. Het spreekt voor zich dat de impact van zowel beeld, geluid als geur nog uitgebreider zal onderzocht worden en ontwikkelaars binnen enkele jaren een formule kunnen voorschotelen die statistisch gezien zal zorgen voor meer kans op een verkoop. Een beetje gelijkaardig aan het gebruiken van de geur van versgebakken koekjes of vers gezette koffie tijdens een bezichtiging van een huis of appartement. In een demo van Ty Hedfan zagen we zelfs een voorbeeld waar de gebruiker al de mogelijkheid had om lichten aan en uit te doen, deuren te openen en objecten te verplaatsen.
Ook wij werken al met geavanceerde 3D voorstellingen bij onze nieuwbouw projecten. Je kan er nog niet doorlopen met een VR bril, maar het geeft wel al een concreet beeld. Voorbeeld: Project Madeleine.
Veelbelovende toepassingen, maar nog niet helemaal op punt
Zijn deze toepassingen nu effectief de moeite waard? Als we kijken naar wat er vandaag al allemaal mogelijk is, dan kunnen we niet anders dan versteld staan. Toch staat deze technologie nog maar in zijn kinderschoenen en dat merk je zeker. Wat de AR betreft, en dan vooral de interieurtoepassingen, kunnen we zeggen dat het werkt, maar vaak slordig aanvoelt. Hoe de virtuele componenten toegevoegd worden aan de realiteit voelt vaak erg fake aan. We spreken natuurlijk over apps voor je smartphone die gratis of zeer goedkoop zijn, dus deze zijn zeker niet de weerspiegeling van hoe ver we staan. Wat de VR betreft staan we wel al op een punt waar deze perfect gebruikt kan worden. Het probleem hier is dat dit veel werk, expertise, tijd en geld kost. Voorlopig houden nog veel ontwikkelaars het gewoon bij de statische 3D beelden. De vraag is natuurlijk hoe lang dit nog duurt. Vanaf de moment dat de technologie toegankelijker wordt, is er geen ontkomen meer aan. Ze is deze perfect toepasbaar op de sector en is niet onopgemerkt gebleven.
https://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.png00Rik Van Kerckhovenhttps://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.pngRik Van Kerckhoven2019-08-07 17:18:092019-08-12 16:57:05Hoe de komst VR en AR projectontwikkeling beinvloedt
Het is zover. Tijd voor de grote volgende stap: je gaat een huis kopen. Hoewel dit natuurlijk in de eerste plaats een zeer spannende en leuke ervaring is, komt er vaak toch ook een hele druk op je schouders. Iedereen die in het proces zit van het kopen van een huis, of eerder al een huis kocht, weet dat er op die momenten erg veel meningen vanuit jouw vriendenkring en familie op je af komen. Iedereen die al een huis kocht, heeft wel wat tips of advies voor jouw situatie klaar liggen. Hoe goed het ook bedoeld is, vaak spreken verschillende tips elkaar helemaal tegen. Zo is er de mogelijkheid om iemand te vragen borg te staan voor jouw hypotheek lening. Dit wil zeggen dat de bank garanties krijgt dat wanneer je niet meer verder kan betalen, ze kunnen terugvallen op de borg. Hierdoor is er een kans dat de bank jouw lening soepeler bekijkt en je dus meer kan lenen. Goed idee toch? Wel, dat hangt van veel zaken af. Hieronder gaan we dieper in op wat dit allemaal juist betekent, wat de gevolgen zijn of kunnen zijn en of dat nu effectief zo’n goed idee is.
Wat betekent borg staan concreet?
Heel concreet wil dit zeggen dat je een soort plan B bent voor de bank, wanneer de persoon die de lening afsloot niet meer kan betalen. Vanaf dat punt komt de verantwoordelijkheid bij jou terecht. Verder is er wettelijk geen vaste bepaling of de oorspronkelijke schuldenaar dit bedrag moet terugbetalen aan jou. Dus indien je dat wil, moet er onderling een regeling getroffen worden. In het beste geval, betekent borg staan heel weinig. Wanneer de persoon de schulden netjes heeft kunnen aflossen, heeft de bank nooit beroep moeten doen op jou als borg. Toch moet je goed weten waaraan je begint en kan je er best vanuit gaan dat je jouw taak als borg ook effectief zult moeten uitoefenen. Hoe dan ook moet je aan de bank kunnen aantonen dat je solvabel genoeg bent om borg te staan.
Wanneer verwacht de bank deze garantie?
Je kunt bij elke lening iemand vragen borg te staan, maar het is natuurlijk alleen aangeraden wanneer het een meerwaarde heeft voor jouw overeenkomst met de bank. Dit zijn enkele gevallen waarin een borg jou kan helpen:
Je wilt meer lenen dan het bedrag dat je in jouw situatie mag lenen.
De bank heeft te grote twijfels bij jouw betalingsvermogen.
Je kan geen eigen inbreng ophoesten.
In het geval dat de bank zelf twijfels heeft bij jouw solvabiliteit, dan lijkt een borg op het eerste zicht een goede oplossing. De vraag blijft of het dan wel een slim idee is om voor dat bedrag te lenen. Het is niet omdat je een borg hebt, dat het een normale zaak is dat je in het midden van jouw afbetaling je maandelijkse deel plots niet meer kan aflossen. Wanneer je meer wilt lenen dan je kan zonder borg, stel je best eerst de vraag of het dan nog wel realistisch is. Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn om zomaar te gaan lenen, zonder intentie om de afbetaling goed te laten verlopen. Het kan natuurlijk wel zijn dat je jouw droomhuis bent tegengekomen en je net niet genoeg kan lenen om deze droom waar te maken. Als een borg dan effectief kan helpen om dat kleine duwtje in de rug te krijgen, dan is het wel het overwegen waard. Let alleen op dat zo’n borgstelling gevolgen heeft. Voor jou, maar zeker ook voor de persoon die zich borg stelt.
Wat zijn de gevolgen voor de persoon die zich borg stelt?
Veel mensen denken dat borg staan voor iemand niet meer is dan een papiertje tekenen. Dat het allemaal wel niet zo ver zal komen. Op het eerste zicht lijkt dat effectief zo, maar vergeet niet dat er veel meer bij komt kijken dan dat. Dit zijn enkele belangrijke gevolgen:
Als borgsteller sta je in de meeste gevallen, hier zijn er paar uitzonderingen op, garant voor het volledige bedrag van de hypothecaire lening en voor de volledige duur. Dit wil zeggen dat je zolang je lening loopt mee vast hangt aan het pand, contract en afbetaling.
Je financiële situatie wordt zelf ook door de bank onderzocht, om te kijken of je wel kan instaan voor de persoon die de lening wil afsluiten.
Omdat je vast hangt aan de lening, of je nu effectief financieel moet tussenkomen of niet, wordt de kans op een eigen lening erg klein. Er zijn banken die zelfs weigeren een lening te verschaffen aan iemand die elders borg staat.
Borg staan komt in veel gevallen wel tot een goed eind en voelt dan aan als een formaliteit. Houd er toch rekening mee dat dit hoe dan ook een druk legt op de relatie tussen borgsteller en de persoon die de lening aangaat.
Conclusie: is een borg wel of geen goed idee?
Een borg kan een handig hulpmiddel zijn wanneer je net dat beetje extra solvabiliteit nodig hebt om een specifieke aankoop te doen slagen. Indien beide partijen dit erg goed doorpraten, individueel alles goed overwegen en goede afspraken maken, dan kan dit het nodige duwtje in de rug betekenen voor iemand die op het punt staat een lening af te sluiten. Toch mag je niet vergeten dat zo’n afspraken toch nog regelmatig slecht aflopen. Daarom is een borg afgeraden in eender welke andere gevallen dan hierboven beschreven. Vraag niemand om borg te staan gewoon omdat je meer wil lenen. Ga zelf nooit borg staan bij iemand waar de banken het over eens zijn dat de afbetaling een probleem wordt. Heb respect voor de situatie en wanneer de banken aangeven dat je niet sterk genoeg in je schoenen staat om een bepaald bedrag te kunnen lenen, kijk dan naar welk bedrag wel mogelijk is of maak werk van een betere financiële situatie. Er gewoon iemand bij halen misschien wel eenvoudig, maar kan een serieuze extra druk leggen op de relatie. Bovendien verbindt de borgsteller zich aan een groot aantal voorwaarden en gevolgen die vaak op voorhand niet geweten zijn door beide partijen. Zoals steeds wanneer het om veel geld gaat: Denk na, bekijk alle opties en zorg dat je jezelf niet in de problemen werkt om net dat beetje meer te krijgen.
https://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.png00Rik Van Kerckhovenhttps://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.pngRik Van Kerckhoven2019-07-24 13:13:512019-07-24 13:13:52Familie als borg voor jouw hypotheek. Goed idee of niet?
Soms hoor je wel eens dat mensen hun interieur schikken en inrichten aan de hand van hun chakra (Het energieveld dat je uitstraalt en invloed heeft op je levenskracht). Dat is voor de meeste mensen misschien een brug te ver. Of het effectief waar en doeltreffend is laten we in het midden, maar de inrichting van jouw woning kan wel effectief invloed hebben op hoe gelukkig je door het leven gaat. Hieronder kijken we naar 6 concrete interieurtips die van je woning een bron van geluk kunnen maken. Voor alle duidelijkheid, dit is geen blog over spiritualiteit, dus we zullen voornamelijk concrete ingrepen wat betreft inrichting en inkleding behandelen.
1. Gebruik groene en gele kleuraccenten
Het gebruik van kleuren is iets subjectief. Het is dus aan niemand om te zeggen welke kleur perfect past in jouw woning en van welke kleur je wel of niet gelukkig wordt. Toch werd bewezen dat groene en gele tinten een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand. Dit wil niet zeggen dat je je hele huis of appartement groen moet gaan schilderen. Gebruik vooral de kleuren die je zelf het mooist vindt en laat de groene en gele tinten dan terug komen in de vorm van interieuraccenten, planten en bloemen, kunst, en dergelijke.
2. Natuurlijk licht
Dat natuurlijk licht invloed heeft op je gevoelens is even biologisch als psychologisch. Wij als levend organisme hebben zonlicht nodig in onze ontwikkeling. Daglicht goed gebruiken is dan ook één van de belangrijkste interieurtips. Je kan natuurlijk de zon niet in huis halen, maar je kan de inval van natuurlijk licht wel optimaal gaan benutten. Dit doe je bijvoorbeeld door muren waarop zonlicht valt te schilderen of behangen in lichte kleuren of liefst zelfs wit. Houd ook de rest van het interieur overwegend licht, zodat ook je meubels het binnenkomende daglicht niet absorberen. Daarnaast bestaan er vandaag ook erg veel lichtbronnen die natuurlijk licht perfect nabootsen. Gebruik deze bijvoorbeeld voor de algemene verlichting. Voor de sfeerverlichting kan je dan de iets gelere, warmere verlichtin kiezen. Op die manier optimaliseer je de balans tussen gezellig licht en natuurlijk licht.
3. Echte planten en bloemen
In sommige lijstjes van interieurtips lees je dat valse planten de ideale oplossing zijn voor mensen die met weinig moeite hun woning willen opfleuren. Ze kunnen dan misschien levensechte replica’s zijn, toch is het niet hetzelfde. De reden is simpel: Een echte plant is een levend organisme. Ze verspreiden natuurlijke geuren, ze zuiveren lucht en zorgen voor een soort mini ecosysteem in je interieur. De stoffen die planten en bloemen afscheiden, en dan voornamelijk de geur, hebben een wetenschappelijk bewezen invloed op ons humeur. Ook al is het dus een beetje meer werk, echte planten blijven een stuk effectiever dan de valse namaak exemplaren.
4. Beperk je inboedel
Voor veel mensen, vooral degenen met kinderen, is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch toont onderzoek aan dat er in elk van ons een echte verzamelaar schuilt. Mensen houden soms vast aan de meest onnodige zaken. Soms is dit uit emotionele waarde, maar heel vaak ook gewoon onbewust. Dat laatste kunnen we dus perfect afleren. De japanse opruimgoeroe Marie Kondo schreef hier een boek over. Veel van haar tips zijn ook online te vinden. Zij raadt aan om om het half jaar een herevaluatie te doen van wat er allemaal in je huis en kasten ligt. Klinkt misschien allemaal wat overdreven en veel werk, maar wanneer dit consequent gedaan wordt valt die klus heus wel mee. Daarnaast is het wel effectief bewezen dat orde in je bezittingen en interieur een grote stap is naar orde in je hoofd en dus naar een gelukkiger gevoel.
5. Je woning is geen showroom
In de vorige interieurtip werd orde in je inboedel en interieur gezien als een belangrijke stap naar orde in je hoofd. Dit wil niet zeggen dat je woning voortdurend kraaknet moet zijn. Veel van wat we bijhouden in de loop van ons leven is overbodig en te veel bezittingen kunnen zorgen voor een onrustig gevoel. Toch is het voor diezelfde gemoedstoestand belangrijk dat jouw woning een huiselijk gevoel geeft. Je woont nu eenmaal in je huis, dus het is niet meer dan normaal dat de afstandbediening soms gewoon op de zetel ligt, in plaats van in de kast. Je hoeft de krant niet steeds in de schuif te leggen na het lezen, deze kan gerust wel op de keukentafel blijven liggen. Het speelgoed van de kinderen hoeft niet elke dag opnieuw allemaal mooi in dozen of kasten zitten. In een woning wordt geleefd, door het hele gezin. Het feit dat je ziet dat er geleefd wordt kan zelfs voor zorgen dat je gezin beter in balans is. Zorg er gewoon voor dat het niet te ver gaat. Rommel mag jou en je gezin niet hinderen (zowel fysiek als psychologisch) en hygiëne blijft natuurlijk belangrijk, zeker wanneer er kinderen onder hetzelfde dak wonen.
6. Zorg voor een persoonlijke touch
Het is de bedoeling dat je een veilig en huiselijk gevoel krijgt bij jouw eigen woning. Het is dus niet meer dan normaal dat jouw interieur dit ook uitstraalt. Onder anderen foto’s, posters, schilderijen, quotes en beeldjes helpen allemaal mee om dit gevoel te bereiken. Niet elk stijlelement in je interieur hoeft een persoonlijke betekenis te hebben, soms zijn dingen gewoon mooi of passen ze goed bij bepaalde meubels. Probeer toch hier en daar wel die persoonlijke touch te integreren in het interieur. Vakantiefoto’s, tekeningen van de kinderen, verwezenlijkingen van gezinsleden, foto’s van familie en vrienden, het zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat een huis veranderd in jouw huis en vooral jouw thuis. Wanneer je woning dit uitstraalt kan dit gevoelens van veiligheid en geborgenheid aanmoedigen. Geluk ga je niet vinden door enkel je interieur te gaan aanpassen. Toch zien mensen nog te vaak het belang van de nabije omgeving over het hoofd. Het is erg moeilijk om je goed te voelen in je vel, als je dit niet voelt in je woning en interieur.
https://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.png00Rik Van Kerckhovenhttps://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.pngRik Van Kerckhoven2019-07-12 15:03:472019-07-12 15:06:126 interieurtips voor een gelukkiger gevoel
Wanneer je je eerste stappen op de immomarkt zet, komen ze als een gek op je afgevlogen, maar zelfs bij het kijken naar een tweede woning, een woning om te verhuren of een buitenverblijf kom je nog steeds voortdurend begrippen tegen die je maar weinig zeggen. Meeneembaarheid, Herfinancieren, E-peil, noem maar op. Het zijn allemaal begrippen die we vaak horen, maar met een eerder vage betekenis. Ben jij de vastgoedexpert voor wie deze begrippen een makkie zijn? Bewijs het aan de hand van onderstaande quiz!
1. Wat betekent 'Meeneembaarheid'?
Correct!Wrong!
Eén van de fiscale drempels bij het kopen van een woning is het registratierecht. Als koper betaal je maar liefst 7%, of in sommige gevallen 10% registratierechten, bovenop de kostprijs van het pand. 10% is niet niks, neem bijvoorbeeld een woning van €300.000, dan zit je al aan €30.000 registratiekosten. Dit bedrag verdien je niet op een paar jaar terug met het creëren van meerwaarde van het pand. Stel je wil, om bepaalde redenen, een nieuw huis aankopen, dan zijn er manieren om een stuk van deze registratierechten die al betaald zijn mee te nemen naar je volgende aankoop. Deze zullen dan afgetrokken worden van de registratierechten van de nieuwe woning. Dit noemt men ‘meeneembaarheid’.
2. Wat verstaat men in de vastgoedsector onder 'herfinanciering'?
Correct!Wrong!
Een huis kopen zonder lening is voor maar weinig mensen weggelegd. Volgens cijfers uit 2017 van spaargids.be, heeft zo’n 72% van de belgen een lening lopen voor zijn of haar huis. Een hypothecaire lening is dan ook doodnormaal, maar natuurlijk kost lenen ook geld. Om op lange termijn zoveel mogelijk uit je lening te halen, kan je een herfinanciering laten doen. Dit wil eigenlijk zoveel zeggen als het volledige openstaande bedrag van je lening afbetalen en opnieuw lenen aan een gunstige rentevoet. Deze bekom je wanneer bijvoorbeeld de rentevoet algemeen een stuk lager zit, maar ook omdat het bedrag dat je dan officieel leent minder hoog is, dan de originele lening. Een bank is echter niet verplicht jouw een herfinanciering te geven, maar je kan deze wel aanvragen bij een andere bank en dan met die nieuwe lening de originele afbetalen.
3. Wat geeft het 'E-peil' van jouw woning weer?
Correct!Wrong!
Het E-peil is een soort van maat om de gehele energieprestatie van een gebouw of woning weer te geven. Het geeft aan hoe het scoort afhankelijk van hoeveel energie het huis vraagt of verbruikt. Het wordt berekend op basis van allerlei parameters, zoals de isolatie, de luchtdichtheid, de oriëntatie, de compactheid, de ingebouwde apparatuur van de woning en nog enkele andere criteria. Het E-peil is geen concreet meetbaar begrip. Je kan het dus nergens van je verbruik aflezen. Dit E-peil is een belangrijke factor voor het bepalen en behalen van de BEN-Normen.
4. Je doet een gesplitste aankoop van een woning, dit wil zeggen dat...
Correct!Wrong!
België behoort tot de landen met de meeste vormen van belastingen, ook op vastgoed en het erven hiervan. Om te voorkomen dat er hoge successierechten betaald moeten worden, vond men ook hier een oplossing. Een gesplitste aankoop kan steeds wanneer je onroerend goed koopt, maar is extra interessant bij de aankoop van een tweede verblijf. Bij een gesplitste aankoop deel je het op in ‘blote eigendom’ en ‘vruchtgebruik’. Zo kan het blote eigendom officieel gekocht worden door bijvoorbeeld de volgende generatie, maar blijft het vruchtgebruik bij de oudere generatie. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld ouders met een gerust hart in het huis wonen en na het overlijden van de laatst overlevende houdt het vruchtgebruik op, maar is de woning nog steeds eigendom van de kinderen. Deze erven officiëel niet, dus ze betalen geen successierechten. Sta je op het punt om een tweede eigendom te kopen? Denk dan zeker na over de toekomst, ook al heb je nog vele jaren voor je liggen.
5. Onder de term ‘meerwaarde’ verstaan we de opbrengst die het vastgoed levert tussen de aankoop en de verkoop. In welk geval wordt je hier als particulier op belast, onder de term 'Meerwaardebelasting'.
Correct!Wrong!
Als het gaat om een persoonlijke, en dus niet zakelijk, vastgoedtransactie, dan wordt de meerwaarde niet belast, tenzij de tijd tussen aankoop en verkoop minder dan 5 jaar bedraagt. In dat laatste geval rekent men een meerwaardebelasting van 16,5% aan. Bij bouwgronden ligt dit percentage nog hoger. Is het verkochte vastgoed eigendom van jouw onderneming of vennootschap, dan wordt deze meerwaardebelasting hoe dan ook aangerekend, tegen een vennootschapstarief.
6. Het E-peil hebben we gehad, maar wat is het 'K-peil'?
Correct!Wrong!
Net zoals het E-peil is ook ook het K-peil een soort maat. Deze maat geeft niet de energieprestatie, maar wel een soort van graad van thermisch verlies van het gebouw in kwestie. De hoofdzaak in deze berekening is uiteraard de isolatie, maar ook de compactheid en oriëntatie van het pand spelen hier mee. Dit peil berekent men vaak samen met het E-peil. Beide geven een goed beeld van hoe zuinig en ecologische jouw woning is gebouwd.
Ben jij een vastgoedexpert? Doe hier de test!
Jouw score: Beginner!
Ai! dat was geen al te beste score. Geen nood, gelukkig zijn er genoeg mensen die je kunnen bij staan bij deze belangrijke stap in je leven.
Jouw score: Kenner.
Knap! Je bent misschien geen vastgoed expert, maar je kan in ieder geval wel mee praten met je notaris of vastgoedmakelaar.
Jouw score: Expert!
Petje af! De vastgoedsector heeft geen geheimen voor jou. Als je vrienden met vragen zitten bij de aankoop van een woning, kunnen ze bij jouw terecht met al hun vragen!
Share your Results:
https://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.png00Rik Van Kerckhovenhttps://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.pngRik Van Kerckhoven2019-06-13 09:39:392019-06-18 17:45:34Ben jij een vastgoedexpert? Doe nu de test!
Onze nieuwbouwprojecten hebben steeds een mooie balans tussen kopers en investeerders die verhuren. Dat laatste kan zorgen voor een aardige bron van extra inkomsten, maar brengt ook vaak heel wat met zich mee. Investeren in een eigendom om te verhuren is ook vandaag nog steeds een goede investering, maar wie denkt dat het gewoon een eigendom kopen en geld incasseren is, zit er wel naast. Als verhuurder zijn er natuurlijk wel zaken waar je rekening mee moet houden. Geschillen tussen huurder en verhuurder komen, jammer genoeg, regelmatig voor. Toch hoeft het niet zo te lopen. Goede afspraken maken goede vrienden, wordt wel eens gezegd. In de relatie tussen verhuurder en huurder is dit zeker en vast de waarheid. Deze goede relatie begint volgens ons bij een goed voorbereide verhuurder. Lees hier alvast onze 10 tips voor een goede voorbereiding als verhuurder.
1. Zorg ervoor dat het pand net en in orde is
Nog voor je met de toekomstige huurder tot een overeenkomst komt, moet de huurder natuurlijk wel gevonden worden. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar je zou ervan verschieten hoeveel panden vol met technische mankementen worden aangeboden. Zorg er ook voor dat het pand wordt onderhouden tijdens de leegstand. Ook al is het weer een week geleden dat er iemand kwam kijken, zorg ervoor dat het pand niet vol stof en rommel ligt. Een pand dat je verhuurt is ook een product, waar je geld voor vraagt. Zorg er dus voor dat het aantrekkelijk en netjes gepresenteerd wordt.
2. Maak een compleet en correct huurcontract op
Dat er een contract nodig is, dat is de logica zelve. Toch verschilt de vorm en inhoud van dit contract maar al te vaak. Een huurcontract is iets waar je best even over nadenkt. De eerste keer dat je verhuurt, kan je best wat tijd laten gaan over deze fase en het af en toe, met wat bedenktijd tussen, weer eens boven halen en nalezen. Het is niet verplicht, maar vertrek vanuit een standaard huurcontract dat je op de website van de overheid kan vinden. Schrap wat niet van toepassing is op jouw pand of voeg toe wat er volgens jou zeker nog in moet, maar zo heb je toch al een goede basis met enkele zaken waar je misschien niet meteen aan dacht.
3. Neem een plaatsbeschrijving op in het contract
Een plaatsbeschrijving is een moment dat je samen met de huurder door het pand gaat en samen vastgelegd in welke staat het zich bevindt. Neem hier gedetailleerd de eventuele schade en toestand van de aanwezige infrastructuur. Op het einde tekenen beide partijen de plaatsbeschrijving, dus zowel jij als de huurder geeft aan akkoord te zijn dat het pand in dezelfde toestand moet worden worden teruggegeven bij het verlaten van het pand. Wil je niet starten met discussie? Dan kan je de plaatsbeschrijving ook laten uitvoeren door een onafhankelijke expert.
4. Eis een huurwaarborg
Een huurwaarborg is niet verplicht. Toch is er geen reden waarom je het niet zou vragen. De waarborg is een bedrag dat gelijk staat aan maximaal drie maanden huur, dat bij de start van het huurcontract wordt gestort op een geblokkeerde rekening op de naam van de huurder. Die krijgt de waarborg dan terug bij het verlaten van het pand, wanneer hij of zij alle plichten volgens het huurcontract is nagekomen. Bijvoorbeeld kosten voor het herstellen van schade die de huurder heeft aangericht kunnen hiervan worden afgehouden.
Door een verandering in de wetgeving, gelden er verschillende regels voor huurcontracten afgesloten voor 1 januari 2019 en huurcontracten afgesloten vanaf 1 januari 2019. Lees dus zeker alle informatie omtrent de veranderingen door voor je nu een contract afsluit.
5. Registreer het huurcontract
Het is wettelijk verplicht, dus dat is alvast reden genoeg om het contract te registreren. Daarnaast is het gratis wanneer je het aanvraagt binnen de twee maanden, dus waarom zou je het niet doen? Wel, toch zijn er best wat verhuurders die deze stap, bewust of onbewust, overslaan. Wanneer een huurcontract niet geregistreerd wordt, kan de huurder op eender welke moment, zonder opzegtermijn en vergoeding de overeenkomst opzeggen. Vergeet zeker ook niet om de plaatsbeschrijving, als bijlage, aan deze registratie toe te voegen.
6. Neem huurindexering op in het contract
De indexering van de huur is eveneens niet verplicht. Wel of niet doen? Dat is aan jou, maar zorg wel voor duidelijkheid. De indexering mag één maal per jaar gebeuren en moet plaats vinden op de verjaardag van de huurovereenkomst. Maak hierover afspraken tijdens de overeenkomst en zet dit in het contract. Je hebt het recht om dit te doen, dus neem het hoe dan ook op in het contract, dan is er geen discussie wanneer je het een jaar later toepast. Lees meer over de indexering van de huur in onze blog hierover.
7. Vraag een conformiteitsattest aan
Een huurder kan inzage in dit attest vragen, maar een verhuurder is niet verplicht dit aan te vragen bij zijn Gemeente en dit voor te leggen. Toch is dit de perfect manier om aan potentiële huurders aan te tonen dat jouw eigendom volledig in orde is. Natuurlijk krijg je dit positieve attest wel alleen als dit effectief het geval is. Daarom is het evengoed een manier om te kijken of het pand dat je aanbiedt wel aan de normen voldoet. En uiteindelijk is het toch altijd beter om te zorgen dat niet alleen de huurder oprecht en te vertrouwen is, maar jijzelf dat ook bent. Het attest kost jou als verhuurder maximaal 62,5 euro.
8. Weiger beroepsactiviteit in je pand
Wanneer de huurders een deel van hun huurprijs aftrekken als beroepskosten, voel jij dat als verhuurder. Je zal namelijk zwaarder belast worden. Verhuur je geen handelspand, laat dan steeds in je overeenkomst opnemen dat het pand gebruiken voor beroepsdoeleinden verboden is.
9. Maak je isolatie, beter vroeg dan laat, in orde
Nog enkele maanden en het is zover. In 2020 moeten de daken van alle huurwoningen geïsoleerd zijn volgens de nieuwe normen. Ook dubbel glas is dan verplicht. Wordt dit niet gedaan, dan zal de verhuurder, na een klacht van de huurder, onderworpen kunnen worden aan stevige boetes. Natuurlijk zijn de daken en ramen van onze nieuwbouwprojecten gloednieuw en dus volledig in orde met deze norm.
10. Sluit je aan bij het huurgarantiefonds
De relatie met je huurder berust grotendeels op vertrouwen tussen beide partijen. Je kan je dan wel voor veel zaken indekken, bijvoorbeeld met behulp van bovenstaande tips, maar helemaal zeker ben je nooit. Je kan je beschermen tegen wanbetaling door je in te schrijven bij het huurgarantiefonds. Dit fonds garandeert een bijpassing van maximaal drie maanden of een bedrag van 2946 euro, wanneer de huurder deze niet kan betalen. Meer info vind je op de website van het huurgarantiefonds.
Informeer je!
Met deze tips ben je al een heel eind, maar huren en verhuren blijft een zaak van wederzijds vertrouwen en respect. Probeer steeds eerlijk te handelen en zorg voor een goede communicatie. Daarnaast is het ook belangrijk om jezelf altijd goed te informeren. Zo is het geen slecht idee om de wetgeving omtrent verhuren regelmatig in het oog te houden, zo blijf je op de hoogte van jouw rechten en plichten als verhuurder. Goede ervaringen met (ver)huren zijn een resultaat van vertrouwen, geïnformeerd blijven en (open) communicatie!
https://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.png00Rik Van Kerckhovenhttps://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.pngRik Van Kerckhoven2019-05-22 14:03:192019-06-18 17:45:3410 Tips voor de verhuurder
Voor het goed en wel begrijpen van de basisbegrippen rond dit thema, duiken we even de geschiedenis in. 21 oktober 1811, onder het bewind van Napoleon wordt ‘Het kadaster’ ingevoerd in de Nederlanden. Dit was een soort register waarin de gemeenten een lijst lieten opnemen van alle vastgoed op hun grondgebied. Dit register had twee belangrijke doelen. Ten eerste moest het een overzicht verschaffen op alle inkomsten vanuit onroerend goed, zodat deze belast konden worden. Daarnaast bevatte het register officiële informatie over wie eigenaar was van een onroerend goed. Genoeg over deze lang verleden tijd. Wat heeft dit nu werkelijk te maken met het kadastraal inkomen? Wel, vandaag de dag is het kadaster een onderdeel van de dienst Opmetingen en Waarderingen, van de FOD Financiën. Deze dienst houdt een inventaris bij van alle onroerende goederen in ons land.
Het kadastraal inkomen vandaag
Het kadastraal inkomen, of KI, vormt de basis voor de onroerende voorheffing. Dit laatste is een vorm van belastingen die iedereen die vastgoed bezit jaarlijks dient te betalen aan het Gewest, de provincie en gemeente. Het kadastraal inkomen is een bedrag, gelijk aan de potentiële netto opbrengst van de verhuur van jouw woning, voor de periode van één jaar. En wat als je jouw eigendom niet verhuurd? Dit begrip heeft niets te maken met effectief wel of niet verhuren. Het is een theoretisch geschat bedrag, van wat de huuropbrengst van jouw woning zou zijn? Dit bedrag verminderd met de kosten voor onderhoud en herstellingen.
Hoe wordt het kadastraal inkomen berekend?
Het bedrag wordt berekend volgens de huurprijzen van 1 januari 1975, maar is wel onderhevig aan indexering. De onderhouds – en herstellingskosten worden geraamd op 40% van het totale geschatte huurwaarde. Hoe het kadastraal inkomen berekend wordt, zie je in onderstaand voorbeeld:
De huurwaarde (op 1 januari 1975 ) van een eigendom bedraagt €300. Dit bedrag per jaar is dan €3600 (€300 x 12). Het bedrag wordt verminderd met de kosten (40%), dus dat geeft €2160 (€3600 – €1440). Dit bedrag moet dan nog geïndexeerd worden. Het indexatiecoëfficiënt van 2019 is 1,8230. Na de indexering blijft er dus een Kadastraal inkomen van €3937,68 over (€2160 x 1,8230).
Moet ik dit bedrag dan betalen?
Zeker niet. Het kadastraal inkomen wordt gebruikt in de berekening van de onroerende voorheffing. Dat laatste is de effectieve belasting die zal doorgerekend worden. Om het brutobedrag van deze belasting te bekomen gebruiken we het kadastraal inkomen, in volgend voorbeeld zien we hoe dit bedrag berekend wordt:
Geïndexeerd, afgerond KI: €3938 Tarief onroerende voorheffing: 45,7525% €3938 x 45,7525% = 1.801,73 (Bruto bedrag onroerende voorheffing). Het bedrag dat we nu nog over hebben wordt dan nog eventueel verminderd met enkele factoren. Zo zijn er verminderingen voor een bescheiden woning, voor personen ten lasten of bijvoorbeeld voor invaliditeit. Nadat ook al deze factoren bekeken zijn, kennen we het bedrag van de belastingen die betaald dienen te worden voor het eigendom.
Het kadastraal inkomen zelf is dus geen belasting.
Iedereen die een eigendom koopt, krijgt dus ongetwijfeld ook het kadastraal inkomen te zien. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit cijfer geen bedrag dat eenmalig of jaarlijks betaald dient te worden. Wel is het een cijfer dat belangrijk is voor de berekening van de jaarlijkse belastingen die men zal betalen op dat eigendom.
Kan ik dit cijfer aanvechten?
Er kan maar op twee momenten bezwaar ingediend worden tegen het kadastraal inkomen. Ofwel bij de schatting, wanneer het over een nieuwbouw gaat. En daarnaast bij een herschatting, wanneer jouw eigendom verbouwd is. Om bezwaar aan te tekenen moet er binnen de twee maanden na de schatting via een aangetekende brief verklaard worden waarom je niet akkoord gaat. Ook moet er in het bezwaar een tegenvoorstel gedaan worden.
Buiten deze periode kan er niet gevraagd worden om een herschatting, tenzij er sluitend bewijs is dat er een materiële vergissing begaan werd, bijvoorbeeld een schrijf – of rekenfout. Het aankopen van een eigendom geeft je in geen geval het recht om bezwaar aan te tekenen. Bij het aankopen van een eigendom geef je dus ook een akkoord wat betreft het kadastraal inkomen. Voor alle informatie omtrent de wetgeving rond het kadastraal inkomen, raadpleeg je best rechtstreeks de webpagina van de FOD Financiën.
https://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.png00Rik Van Kerckhovenhttps://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.pngRik Van Kerckhoven2019-05-13 11:14:312019-06-18 17:45:34Alles wat je moet weten over het kadastraal inkomen
Tegen 2021 moet elk nieuwbouwproject voldoen aan de BEN-normen. Dit is één van de beslissingen die de overheid nam om onze klimaatdoelstellingen te halen. Het woord normen geeft dit begrip misschien een licht negatieve bijklank, maar dat hoeft het niet te zijn. Voldoen aan de BEN-normen is wel degelijk goed voor iedereen. Je zet positieve stappen naar het milieu toe, je bent wettelijk in orde en, indien juist toegepast, besparen deze normen jou wel degelijk een flinke duit.
Wat is een BEN — woning?
BEN staat voor ‘Bijna-EnergieNeutraal’. Dit wil zeggen dat zo een woning zeer weinig energie verbruikt voor verwarming, koeling en het produceren van warm water. Het E-peil, dat is de term die de energieprestatie van jouw huis weergeeft, moet bij een BEN-woning kleiner of gelijk aan 30 zijn. Naast het feit dat ze zeer weinig energie vragen, moeten ze deze energie ook opwekken uit hoofdzakelijk groene bronnen. De correcte isolatie is bij dit type woningen een grote factor.
Is een BEN-nieuwbouwwoning enkel voor mensen met een groot budget?
Dit misverstand hoor je wel vaker. Eigenlijk hoor je het vaak over nieuwbouw in het algemeen. Deze stelling is alles behalve correct. Tegenwoordig bestaan er nieuwbouw – en BEN-woningen voor elk budget. Pak je het op de juiste manier aan, dan is deze kost zelfs vergelijkbaar met die van een gewone woning, vanwege de voordelen:
Je woning verbruikt minder. Het verschil met een doorsnee woning is zo groot dat dat verschil ook zichtbaar zal worden op je energiefactuur.
Je woning heeft een hogere restwaarde. Dit zie je niet rechtstreeks in je portemonnee, maar je bezit natuurlijk een eigendom dat ook ver in de toekomst nog relevant en interessant in de markt zal liggen.
Zowel banken als de overheid belonen bouwers en kopers van een BEN-woning. Dit betekent dus ook weer een financieel voordeel. Lees hieronder in meer detail waarom.
Waarom investeren in een BEN-woning?
Financieel heeft een BEN-woning dus wel wat voordelen, zowel op lange als korte termijn. Daarnaast zijn er nog heel wat andere redenen waarom investeren in een BEN-woning een slim idee is.
Energiezuinig betekent geld besparen op lange termijn.
Ook in de toekomst blijft jouw woning relevant en interessant. BEN-woningen zijn gebouwd met het oog op de toekomst en zullen dus nog lang blijven voldoen aan de correcte normen.
BEN-woningen zijn goed voor het milieu. In de eerste plaats zijn deze normen natuurlijk ingevoerd om de strijd tegen de klimaatopwarming aan te gaan. Je hoeft geen milieuactivist te zijn om voldoening te halen uit milieuvriendelijk wonen.
U voldoet aan de meest recente normen, zowel bouw -, renovatie – als woonnormen.
Ook bij het afsluiten van een lening speelt een BEN-woning in jouw voordeel. Veel banken bieden BEN-kredieten aan. Dit zijn kredieten die je enkele voordelen kunnen opleveren wanneer je een BEN-Woning kiest. De voordelen verschillen van bank tot bank en niet alle banken bieden ze aan. Bekijk hier welke banken ze aanbieden en wat de verschillen zijn.
Afhankelijk van het E-peil geniet een BEN-woning ook van een korting op het kadastraal inkomen voor een periode van vijf jaar. Lees hier de exacte cijfers.
Onze BEN projecten
Ook onze nieuwbouwprojecten moeten dus tegen 2021 volledig conform zijn met deze normen. Maar waarom nog wachten als het nu al kan? Bij elk nieuw project bekijken we de mogelijkheden. Indien mogelijk bouwen we nu, in 2019, al zo veel mogelijk energie neutraal. Als projectontwikkelaar moeten we mee het goede voorbeeld geven. Dit zijn onze BEN-Projecten:
https://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.png00Rik Van Kerckhovenhttps://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.pngRik Van Kerckhoven2019-04-18 17:14:522019-06-18 17:45:34BEN-normen, waar staat het voor en hoe haal ook jij hier voordeel uit?
Bij elk nieuwbouwproject dat we realiseren zetten we maximaal in op duurzaamheid. Enerzijds is dit goed voor de energiefactuur en anderzijds helpt dit naar een milieuvriendelijke toekomst. Een nieuwbouwproject starten en niet denken aan een duurzame toekomst, dat kan volgens ons niet meer. Maar wat met de volgende stap? Hier leest u met welke kleine dingen u uw huis of appartement kan inrichten om zo optimaal duurzaam te wonen.
Duurzaamheid en esthetiek spreken elkaar niet tegen
Waar je ook woont, je moet er graag wonen. Daar zijn we het zeker mee eens. Een groot deel hiervan is dus ook de inrichting. Niet alleen moet je praktisch nadenken over de inrichting, maar laat ons eerlijk zijn, het moet ook mooi zijn. Wat ben je met een prachtige woning, als ze niet is ingericht naar jouw smaak. Gelukkig is duurzaam helemaal in. Een groen design is vandaag zelfs een zeer populaire mode trend.
Creëer een gezond binnenklimaat
Het kan u verbazen, maar we zetten dagelijks heel wat dingen in onze woning die bepaalde giftige stoffen bevatten of, meer zelfs, ze in sommige gevallen uitstoten. Een gezonde luchtkwaliteit is een enorm belangrijke stap naar duurzaamheid. We spenderen een groot deel van onze tijd binnenshuis en hebben er dus zelf ook baat bij.
Verminder materialen en voorwerpen die, met giftige stoffen in de afwerking, de luchtkwaliteit verstoren. Daarnaast kan je ook erg veel doen om de lucht actief te gaan verbeteren. Genoeg planten in huis is bijvoorbeeld erg doeltreffend. Deze houden de lucht proper en ze geven een leuke touch aan jouw inrichting. Daarnaast zijn de juiste planten een goede vervanger voor chemische geur elementen en luchtverfrissers. De laatste stap voor een goed binnenklimaat is, helaas, op regelmatige basis de woning grondig reinigen.
Recycleer waar je kan
Koop je een klassieker huis, dan geef je dit met wat gerecycleerde meubels al snel een vintage look. Trek je in een prachtige nieuwbouw in, dan heb waarschijnlijk graag dat ook het interieur modern en strak is. Het vol steken met hergebruikte spullen is dan niet de beste oplossing. Maar de twee hoeven daarom niet tegenstrijdig te zijn. Er zijn enorm veel DIY kanalen en blogs waar je leert om erg mooie dingen te maken van oude spullen. Zaken die perfect passen in jouw modern interieur. Naast een mooie, persoonlijke look, zorgen ze ook voor enorm veel voldoening wanneer ze staan te blinken — hopelijk niet door de chemische vernis — in jouw interieur.
Zoek naar voorbeelden
Tegenwoordig is er erg veel informatie omtrent duurzaam wonen. Allerlei blogs, kanalen en organisaties geven erg veel informatie. Toch is het belangrijk om de toepassingen te zien met je eigen ogen. Bijvoorbeeld, de kurk industrie is over het algemeen een milieuvriendelijke industrie. Toch is het eerste wat door je hoofd gaat vermoedelijk: ‘Kurk, is dat niet iets van de jaren stilletjes?’ Wel het ouderwets imago van kurk is volledig verleden tijd. Tegenwoordig is het zeer relevant en het is gemakkelijk in onderhoud. Natuurlijk is het ook zo specifiek dat je er best niet mee overdrijft. Daarom is het belangrijk om voorbeelden te zien. Die helpen je om bepaalde materialen of toepassingen die je eerst niet zag zitten toch een kans te geven. Plus, wie kijkt er niet graag naar de perfecte foto’s in de interieurmagazines?
Wees kritisch!
Vandaag is het niet moeilijk om duurzame en ecologische producten en materialen te vinden, toch? Het staat immers op elke website en elke verpakking en je hoort het in elke advertentie. Alles en iedereen kan ecologisch zijn en als er geen label bestaat waar ze aan voldoen, dan maken ze er toch snel zelf één. Daarom is het belangrijk om jezelf te informeren over de producten, diensten en bedrijven. Alleen op die manier kan je echt zeker zijn dat je de juiste materialen en producten in huis haalt om te werken aan een duurzamer interieur met een gezond binnenklimaat en een lager verbruik.
https://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.png00Rik Van Kerckhovenhttps://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.pngRik Van Kerckhoven2019-03-14 18:36:142019-06-18 17:45:355 Tips voor een ecologische en moderne inrichting
De doelgroep van onze nieuwbouwprojecten bestaat steeds uit een gezonde mix van kopers en investeerders. Hierdoor krijgen we een mooie balans tussen eigenaars en huurders. Voor deze laatste is zo’n investering vaak een appeltje voor de dorst of een actieve investering naar het pensioen toe. Even geleden schreven we dat investeren in vastgoed nog steeds een goed idee is en dat dit een relatief passieve investering is. Toch bezorgen huurders sommige mensen hier en daar wat kopzorgen. Uiteindelijk geef je je belegging aan een (in de meeste gevallen) onbekend persoon. Erg belangrijk is dus wederzijds vertrouwen en vooral goede afspraken! Openheid en transparantie betaald zich vaak terug in respect voor jouw eigendom. In dit artikel vertellen we jou alles over de huurindex.
Wat is de huurindex?
Eenvoudig uitgedrukt betekent het indexeren van de huur dat je de huurprijs optrekt in verhouding met de stijging van de lonen. Mensen gaan meer verdienen, dus in verhouding daarmee stijgt ook de huurprijs. Zo blijven de inkomsten uit het verhuren van vastgoed relevant ten opzichte van de economische situatie.
Indexeren doe je best met gezond verstand.
De indexering van de huurprijs is zo één van die zaken die vaak voor geschillen tussen huurder en verhuurder zorgt. De grootste reden is omdat natuurlijk niemand graag plots te horen krijgt dat de huurprijs wordt opgetrokken. Om misverstanden en miscommunicatie te vermijden, lijsten we hieronder enkele belangrijke zaken op omtrent de huurindex.
1. Wanneer mag en kan ik een indexering doorvoeren?
Je mag één keer per jaar de huurprijs indexeren. Dit op de verjaardag van het contract. Belangrijk hierbij is deze datum niet te verwarren met de datum dat het getekend is. Zo kan bijvoorbeeld een contract getekend worden op 1 mei 2018 en reeds in voege gaan op 1 april 2018. Hier mag de indexering toegepast worden op 1 april 2019. Deze indexering mag ook toegepast worden als er geen ‘indexeringsclausule’ in het contract staat, maar zo’n clausule blijft aangeraden om conflict te vermijden. De enige reden dat een index niet toegepast kan worden is wanneer de overeenkomst puur mondeling is, of het contract indexering expliciet uitsluit.
2. Moet ik dit op voorhand laten weten aan de huurder?
Wanneer je een indexeringsclausule in het contract hebt opgenomen, hoef je de huurder niet te verwittigen per aangetekend schrijven. In elk geval van indexatie volstaat verwittiging per gewone brief. Natuurlijk blijft open communicatie in zo’n gevallen geen slechte zet, dus heb je er baat bij dit op een duidelijke manier te communiceren.
3. Wel of niet indexeren?
Natuurlijk is de huurindex een soort van waarborg dat de opbrengst uit jouw investering relevant blijft in de huidige economische toestand. Toch stellen we vast dat veel eigenaars beslissen om niet te indexeren. Dit kan zijn vanwege de relatie met de huurders, vanwege de beperkte kennis van deze regelgeving of omdat ze de huurders niet willen afschrikken. Wel of niet indexeren, dat laten we aan jou over. Hieronder enkele tips om conflicten te vermijden:
Indexeert u wel? Doe dit dan ook consequent en jaarlijks. Bespreek dit tijdens het tekenen van het contract. Op deze manier is er een vast stramien en komt de huurder niet voor verrassingen te staan.
Indexeert u niet? Ook hier neem je best een indexeringsclausule op in je contract. Laat dit dan bij het tekenen dan ook duidelijk weten dat je niet indexeert en waarom. Zo is de huurder op de hoogte van de regelgeving wanneer u beslist toch te indexeren.
4. Hoe bereken ik de correcte indexering?
De juiste huurindex berekenen heeft te maken met een aantal variabelen, zoals de ‘gezondheidscijferindex’ en de maand waarin u indexeert. Online zijn er verschillende tools te vinden om de indexatie op een correcte manier te berekenen, zoals de tool van Statbel. Daar vind je na het berekenen ook meteen de correcte formule.
Zaken als de huurindexatie durven al eens voor extra complexiteit te zorgen wanneer je een eigendom verhuurd. Belangrijk om weten is dus dat dit niet hoeft, wanneer je de huurder goed informeert en open en transparant communiceert.
https://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.png00Rik Van Kerckhovenhttps://juraprojects.be/wp-content/uploads/2017/02/jura_logo_site-300x138.pngRik Van Kerckhoven2019-02-11 14:07:282019-06-18 17:45:35De huurindex: Enkele nuttige tips!
7 perfecte binnenplanten voor in je interieur
Planten in je interieur. Het kwam al aan bod in enkele van onze blogs, zoals in onze 5 tips voor een ecologische en moderne inrichting en in onze blog met interieurtips voor een gelukkiger leven. Het is dus geen nieuwe informatie. Planten in je interieur hebben een esthetische en ecologische meerwaarden. Daarnaast hebben ze, vaak onbewust, nog eens een positieve invloed op je gemoedstoestand. Weten dat planten in je interieur een positief effect hebben is één ding, maar wat zijn nu de perfecte binnenplanten voor jouw huis of appartement?
Waarom geen valse planten?
Je moet ze nooit water geven, ze worden niet bruin of geel en ze vragen geen onderhoud. Genoeg redenen om een valse plant in huis te halen, toch? Wel op zich is er niets mis met een valse plant, maar het mist vooral de voordelen en kwaliteiten van een echte plant. Zoals hierboven al vermeld heeft een echte plant invloed op je binnenklimaat. Een echte plant of bloem zal dus zorgen voor het reinigen van de lucht, het verspreiden van een frisse geur en een invloed uitoefenen op de gemoedstoestand van de bewoners. Daarnaast zijn sommige valse planten gemaakt van schadelijke stoffen en zie je vaak heel goed dat ze niet echt zijn. Dat laatste maakt ze natuurlijk minder mooi. Deze planten zijn perfect voor binnen Echte planten zijn dus beter dan de valse varianten. Het is gemakkelijk gezegd, maar je moet ze natuurlijk wel onderhouden. Dat is buiten natuurlijk een stuk gemakkelijker dan binnen in huis. Wanneer je planten binnen zet, lees dan zeker goed op het etiket welke behoeften de plant heeft. Hebben ze veel zon nodig? Hoe vaak moet je ze water geven? Hoeveel plaats hebben ze nodig? Dat lees je allemaal op het etiket wanneer je ze aanschaft. Welke planten je perfect binnen kan zetten lees je hieronder.
1. Sanseveria
Een plant die weinig licht nodig heeft, maar uitstekende zijn taak als luchtzuiveraar vervult. Deze plant kan perfect overleven in een droger en warm binnenklimaat, zo lang de plant zelf zijn portie water krijgt. Het is dus een plant die je het hele jaar door in huis kan houden. Zelfs op de plekken in huis waar je weinig zonlicht hebt. Let op deze plant is giftig voor huisdieren. Zorg er dus zeker voor dat je hond of kat deze niet opeet.
2. Viooltjes
Wil je naast kamerplanten ook graag wat kleur in huis? Dan zijn viooltjes zijn de ideale bloemen. Ze zijn uitermate voor de personen die geen helden zijn in het onderhouden van planten in huis. Ze groeien vlot, zelfs in warme en droge binnenlucht. Bovendien hebben ze genoeg water met een wekelijkse gietbeurt.
3. Orchideeën
In tegenstelling tot de meeste sterke binnenplanten zet je deze best in een iets vochtigere omgeving, bijvoorbeeld de keuken. Waarom geen prachtige bloem in de badkamer? Deze bloem haalt namelijk vocht uit de lucht, waardoor deze bloem het perfect kan hebben dat je ze af en toe eens vergeet. Bovendien zijn het erg karaktervolle bloemen die door veel mensen geliefd zijn.
4. Bijna alle cactussen
Over cactussen zijn de meningen vaak verdeeld. Sommigen vinden ze mooi en perfect passen in het interieur. Anderen categoriseren cactussen zelfs niet onder de planten. Hoe dan ook zijn ze zeer gemakkelijk te onderhouden. Ze hebben maar heel weinig nodig om te overleven zijn vaak erg stevig. Een interieur met uitsluitend cactussen is misschien een brug te ver. Wissels ze in de juiste verhouding af met andere planten en dan kunnen cactussen een mooie toevoeging zijn aan je interieur.
5. De kerstcactus
Waarom nemen we deze cactus er nog eens in het bijzonder uit? Wel deze binnenplant toont aan dat cactussen niet allemaal ruwe, stekelige planten zijn zonder kleur. Ook cactussen kunnen kleurrijke vruchten dragen. Ze kunnen iets koudere temperaturen verdragen, maar zijn voor de rest even zelfstandig als hun soortgenoten.
6. De meeste vetplanten
Vetplanten zijn ook een geliefde plantensoort om in huis te houden. Ook dit zijn stugge planten die vooral op zichzelf rekenen om te overleven. Veel water hebben ze ook al niet nodig. Ze hebben zowat dezelfde eigenschappen als cactussen, maar hebben nog iets meer uiterlijke kenmerken van de andere plantsoorten. Hierdoor zijn ze de perfecte middenweg. Ze hebben weinig eisen wat betreft temperatuur en luchtvochtigheid, wat ze dus perfecte binnenplanten maakt.
7. de Areca Palm
Een plant die misschien van naam niet zo bekend in de oren klinkt, maar deze plant is een van de typische kantoorplanten. De plant is zeer populair vanwege zijn sterke luchtzuiverende kwaliteiten. NASA, de ruimteorganisatie, deed onderzoek naar de luchtzuiverende kwaliteiten van verschillende binnenplanten en verkoos deze Areca Palm als meest ideale kantoorplant.
Bekijk de richtlijnen goed!
Welke plant(en) je ook kiest voor in je interieur te zetten, houdt zeker goed rekening met de richtlijnen die met de plant worden meegegeven. Denk dan aan verzorging en onderhoud, maar zeker ook aan je huisdieren. Sommige kamerplanten zijn niet goed of zelfs giftig voor huisdieren wanneer ze deze opeten.
Hoe de komst VR en AR projectontwikkeling beinvloedt
VR en AR zijn tegenwoordig alom tegenwoordig in ons leven. Voor velen misschien niet altijd even duidelijk, maar we zouden versteld staan hoeveel VR en AR toepassingen we nu al gebruiken zonder het door te hebben. Het spreekt voor zich dat deze toepassingen de wereld aan het veranderen zijn, van sector tot sector en van toepassing tot toepassing. Als er één sector is waar we deze veranderingen wel heel erg snel zien gaan, dan is het in de bouw- en interieursector.
Het verschil tussen VR en AR
Vooraleer we gaan kijken naar hoe deze twee technologieën de wereld van architectuur, interieurdesign en nieuwbouwproject beïnvloeden, is het belangrijk om te weten wat het verschil tussen beide is. VR, ofwel Virtual Reality, betekent dat je effectief een nieuwe realiteit creëert en ervaart, door deze afgesloten van de echte realiteit te beleven. Voorbeelden hiervan zijn de talloze toepassingen met volledige VR headsets, waar je alles beleeft door ‘een nieuw paar ogen’. AR staat voor Augmented reality. Dit betekent dat er virtuele elementen worden toegevoegd aan de echte realiteit. Dit gebeurd meestal door de camera van je smartphone, die dan elementen toevoegt aan de realiteit op je scherm, maar ook bijvoorbeeld door speciale brillen.
Interieurtoepassingen
Deze technologie maakt het steeds gemakkelijker om bepaalde zaken, die je jezelf anders zou moeten inbeelden, te gaan weergeven. Zo zijn er momenteel al een hele groep apps waarmee je via het scherm van je smartphone kan zien hoe jouw huis er zou uitzien wanneer je de kleuren van jouw muren zou aanpassen. Je richt gewoon je camera naar de muur of muren, duidt een muur naar keuze aan en selecteert de kleur. De app maakt dan een voorstelling van de hele kamer, zoals ze op die moment is, maar veranderd de kleur van de geselecteerde muur. Zo krijg je een idee van welke kleur wel of niet past. Een andere toepassing is heel gelijkaardig, maar met meubelstukken. Bepaalde meubelzaken hebben al een database met 3D modellen van de meeste van hun meubels. Deze kunnen dan via een gelijkaardige app virtueel in een live beeld van jouw kamer worden gezet. Zo kan je zien voor welke meubels je plaats hebt en welke er goed passen bij de rest van je interieur.
Nieuwbouw Toepassingen
Van 2D plan naar 3D model
Voor interieurtoepassingen gebruikt men voornamelijk AR technologie gebruiken, bij projectontwikkeling eerder VR. Er zijn nog niet erg veel bedrijven die dit al gebruiken, voornamelijk omdat de technologie nog erg duur is, maar het bestaat al wel. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een 3D voorstelling te maken van een nieuwbouwproject op basis van de plannen. Dit wordt al langer gedaan om voor potentiële klanten een voorstelling te maken van hoe het pand er zal of kan uitzien. Hier voegt men dan meubels en decoratie aan toe. Zelfs puur huiselijke elementen zoals een huisdier, rommel in de kamer, afstandsbedieningen in de zetel, magazines of een krant op tafel ontbreken niet. Alles om het er zo huiselijk en realistisch mogelijk te doen uit zien. Dit omdat het voor een doorsnee koper erg moeilijk is zich te baseren op technische plannen. De potentiële kopers krijgen zo een goed beeld van de plannen. Daarnaast worden ze aangesproken op hun emotie. Ze moeten zichzelf kunnen zien wonen in dat bepaalde pand. Dat is zeer moeilijk aan de hand van een plan, maar met die 3D toepassingen wordt dat al een stuk gemakkelijker.
Van 3D model naar VR
De laatste jaren, met de komst van de VR bril, zien de ontwikkelaars heel wat toepassingen om nog een stapje verder te gaan. Dit door hetzelfde 3D model te gebruiken op een schaal van 1:1 en de klant de kans te geven door het ontwerp te wandelen. Het pand is nog niet eens gebouwd en je kan al samen met de geïnteresseerden door de kamers wandelen. Via de bril kan de gebruiker al rondkijken in alle kamers, enkel wandelen is voorlopig nog computergestuurd of via een controller. Je hebt natuurlijk dezelfde fysieke ruimte nodig om te kunnen wandelen van kamer naar kamer. Er kan geëxperimenteerd worden met geluidseffecten en zelfs geuren, om zo de ultieme beleving te creëren. Het spreekt voor zich dat de impact van zowel beeld, geluid als geur nog uitgebreider zal onderzocht worden en ontwikkelaars binnen enkele jaren een formule kunnen voorschotelen die statistisch gezien zal zorgen voor meer kans op een verkoop. Een beetje gelijkaardig aan het gebruiken van de geur van versgebakken koekjes of vers gezette koffie tijdens een bezichtiging van een huis of appartement. In een demo van Ty Hedfan zagen we zelfs een voorbeeld waar de gebruiker al de mogelijkheid had om lichten aan en uit te doen, deuren te openen en objecten te verplaatsen.
Veelbelovende toepassingen, maar nog niet helemaal op punt
Zijn deze toepassingen nu effectief de moeite waard? Als we kijken naar wat er vandaag al allemaal mogelijk is, dan kunnen we niet anders dan versteld staan. Toch staat deze technologie nog maar in zijn kinderschoenen en dat merk je zeker. Wat de AR betreft, en dan vooral de interieurtoepassingen, kunnen we zeggen dat het werkt, maar vaak slordig aanvoelt. Hoe de virtuele componenten toegevoegd worden aan de realiteit voelt vaak erg fake aan. We spreken natuurlijk over apps voor je smartphone die gratis of zeer goedkoop zijn, dus deze zijn zeker niet de weerspiegeling van hoe ver we staan. Wat de VR betreft staan we wel al op een punt waar deze perfect gebruikt kan worden. Het probleem hier is dat dit veel werk, expertise, tijd en geld kost. Voorlopig houden nog veel ontwikkelaars het gewoon bij de statische 3D beelden. De vraag is natuurlijk hoe lang dit nog duurt. Vanaf de moment dat de technologie toegankelijker wordt, is er geen ontkomen meer aan. Ze is deze perfect toepasbaar op de sector en is niet onopgemerkt gebleven.
Familie als borg voor jouw hypotheek. Goed idee of niet?
Het is zover. Tijd voor de grote volgende stap: je gaat een huis kopen. Hoewel dit natuurlijk in de eerste plaats een zeer spannende en leuke ervaring is, komt er vaak toch ook een hele druk op je schouders. Iedereen die in het proces zit van het kopen van een huis, of eerder al een huis kocht, weet dat er op die momenten erg veel meningen vanuit jouw vriendenkring en familie op je af komen. Iedereen die al een huis kocht, heeft wel wat tips of advies voor jouw situatie klaar liggen. Hoe goed het ook bedoeld is, vaak spreken verschillende tips elkaar helemaal tegen. Zo is er de mogelijkheid om iemand te vragen borg te staan voor jouw hypotheek lening. Dit wil zeggen dat de bank garanties krijgt dat wanneer je niet meer verder kan betalen, ze kunnen terugvallen op de borg. Hierdoor is er een kans dat de bank jouw lening soepeler bekijkt en je dus meer kan lenen. Goed idee toch? Wel, dat hangt van veel zaken af. Hieronder gaan we dieper in op wat dit allemaal juist betekent, wat de gevolgen zijn of kunnen zijn en of dat nu effectief zo’n goed idee is.
Wat betekent borg staan concreet?
Heel concreet wil dit zeggen dat je een soort plan B bent voor de bank, wanneer de persoon die de lening afsloot niet meer kan betalen. Vanaf dat punt komt de verantwoordelijkheid bij jou terecht. Verder is er wettelijk geen vaste bepaling of de oorspronkelijke schuldenaar dit bedrag moet terugbetalen aan jou. Dus indien je dat wil, moet er onderling een regeling getroffen worden. In het beste geval, betekent borg staan heel weinig. Wanneer de persoon de schulden netjes heeft kunnen aflossen, heeft de bank nooit beroep moeten doen op jou als borg. Toch moet je goed weten waaraan je begint en kan je er best vanuit gaan dat je jouw taak als borg ook effectief zult moeten uitoefenen. Hoe dan ook moet je aan de bank kunnen aantonen dat je solvabel genoeg bent om borg te staan.
Wanneer verwacht de bank deze garantie?
Je kunt bij elke lening iemand vragen borg te staan, maar het is natuurlijk alleen aangeraden wanneer het een meerwaarde heeft voor jouw overeenkomst met de bank. Dit zijn enkele gevallen waarin een borg jou kan helpen:
In het geval dat de bank zelf twijfels heeft bij jouw solvabiliteit, dan lijkt een borg op het eerste zicht een goede oplossing. De vraag blijft of het dan wel een slim idee is om voor dat bedrag te lenen. Het is niet omdat je een borg hebt, dat het een normale zaak is dat je in het midden van jouw afbetaling je maandelijkse deel plots niet meer kan aflossen. Wanneer je meer wilt lenen dan je kan zonder borg, stel je best eerst de vraag of het dan nog wel realistisch is. Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn om zomaar te gaan lenen, zonder intentie om de afbetaling goed te laten verlopen. Het kan natuurlijk wel zijn dat je jouw droomhuis bent tegengekomen en je net niet genoeg kan lenen om deze droom waar te maken. Als een borg dan effectief kan helpen om dat kleine duwtje in de rug te krijgen, dan is het wel het overwegen waard. Let alleen op dat zo’n borgstelling gevolgen heeft. Voor jou, maar zeker ook voor de persoon die zich borg stelt.
Wat zijn de gevolgen voor de persoon die zich borg stelt?
Veel mensen denken dat borg staan voor iemand niet meer is dan een papiertje tekenen. Dat het allemaal wel niet zo ver zal komen. Op het eerste zicht lijkt dat effectief zo, maar vergeet niet dat er veel meer bij komt kijken dan dat. Dit zijn enkele belangrijke gevolgen:
Conclusie: is een borg wel of geen goed idee?
Een borg kan een handig hulpmiddel zijn wanneer je net dat beetje extra solvabiliteit nodig hebt om een specifieke aankoop te doen slagen. Indien beide partijen dit erg goed doorpraten, individueel alles goed overwegen en goede afspraken maken, dan kan dit het nodige duwtje in de rug betekenen voor iemand die op het punt staat een lening af te sluiten. Toch mag je niet vergeten dat zo’n afspraken toch nog regelmatig slecht aflopen. Daarom is een borg afgeraden in eender welke andere gevallen dan hierboven beschreven. Vraag niemand om borg te staan gewoon omdat je meer wil lenen. Ga zelf nooit borg staan bij iemand waar de banken het over eens zijn dat de afbetaling een probleem wordt. Heb respect voor de situatie en wanneer de banken aangeven dat je niet sterk genoeg in je schoenen staat om een bepaald bedrag te kunnen lenen, kijk dan naar welk bedrag wel mogelijk is of maak werk van een betere financiële situatie. Er gewoon iemand bij halen misschien wel eenvoudig, maar kan een serieuze extra druk leggen op de relatie. Bovendien verbindt de borgsteller zich aan een groot aantal voorwaarden en gevolgen die vaak op voorhand niet geweten zijn door beide partijen. Zoals steeds wanneer het om veel geld gaat: Denk na, bekijk alle opties en zorg dat je jezelf niet in de problemen werkt om net dat beetje meer te krijgen.
6 interieurtips voor een gelukkiger gevoel
Soms hoor je wel eens dat mensen hun interieur schikken en inrichten aan de hand van hun chakra (Het energieveld dat je uitstraalt en invloed heeft op je levenskracht). Dat is voor de meeste mensen misschien een brug te ver. Of het effectief waar en doeltreffend is laten we in het midden, maar de inrichting van jouw woning kan wel effectief invloed hebben op hoe gelukkig je door het leven gaat. Hieronder kijken we naar 6 concrete interieurtips die van je woning een bron van geluk kunnen maken. Voor alle duidelijkheid, dit is geen blog over spiritualiteit, dus we zullen voornamelijk concrete ingrepen wat betreft inrichting en inkleding behandelen.
1. Gebruik groene en gele kleuraccenten
Het gebruik van kleuren is iets subjectief. Het is dus aan niemand om te zeggen welke kleur perfect past in jouw woning en van welke kleur je wel of niet gelukkig wordt. Toch werd bewezen dat groene en gele tinten een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand. Dit wil niet zeggen dat je je hele huis of appartement groen moet gaan schilderen. Gebruik vooral de kleuren die je zelf het mooist vindt en laat de groene en gele tinten dan terug komen in de vorm van interieuraccenten, planten en bloemen, kunst, en dergelijke.
2. Natuurlijk licht
Dat natuurlijk licht invloed heeft op je gevoelens is even biologisch als psychologisch. Wij als levend organisme hebben zonlicht nodig in onze ontwikkeling. Daglicht goed gebruiken is dan ook één van de belangrijkste interieurtips. Je kan natuurlijk de zon niet in huis halen, maar je kan de inval van natuurlijk licht wel optimaal gaan benutten. Dit doe je bijvoorbeeld door muren waarop zonlicht valt te schilderen of behangen in lichte kleuren of liefst zelfs wit. Houd ook de rest van het interieur overwegend licht, zodat ook je meubels het binnenkomende daglicht niet absorberen. Daarnaast bestaan er vandaag ook erg veel lichtbronnen die natuurlijk licht perfect nabootsen. Gebruik deze bijvoorbeeld voor de algemene verlichting. Voor de sfeerverlichting kan je dan de iets gelere, warmere verlichtin
kiezen. Op die manier optimaliseer je de balans tussen gezellig licht en natuurlijk licht.
3. Echte planten en bloemen
In sommige lijstjes van interieurtips lees je dat valse planten de ideale oplossing zijn voor mensen die met weinig moeite hun woning willen opfleuren. Ze kunnen dan misschien levensechte replica’s zijn, toch is het niet hetzelfde. De reden is simpel: Een echte plant is een levend organisme. Ze verspreiden natuurlijke geuren, ze zuiveren lucht en zorgen voor een soort mini ecosysteem in je interieur. De stoffen die planten en bloemen afscheiden, en dan voornamelijk de geur, hebben een wetenschappelijk bewezen invloed op ons humeur. Ook al is het dus een beetje meer werk, echte planten blijven een stuk effectiever dan de valse namaak exemplaren.
4. Beperk je inboedel
Voor veel mensen, vooral degenen met kinderen, is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch toont onderzoek aan dat er in elk van ons een echte verzamelaar schuilt. Mensen houden soms vast aan de meest onnodige zaken. Soms is dit uit emotionele waarde, maar heel vaak ook gewoon onbewust. Dat laatste kunnen we dus perfect afleren. De japanse opruimgoeroe Marie Kondo schreef hier een boek over. Veel van haar tips zijn ook online te vinden. Zij raadt aan om om het half jaar een herevaluatie te doen van wat er allemaal in je huis en kasten ligt. Klinkt misschien allemaal wat overdreven en veel werk, maar wanneer dit consequent gedaan wordt valt die klus heus wel mee. Daarnaast is het wel effectief bewezen dat orde in je bezittingen en interieur een grote stap is naar orde in je hoofd en dus naar een gelukkiger gevoel.
5. Je woning is geen showroom
In de vorige interieurtip werd orde in je inboedel en interieur gezien als een belangrijke stap naar orde in je hoofd. Dit wil niet zeggen dat je woning voortdurend kraaknet moet zijn. Veel van wat we bijhouden in de loop van ons leven is overbodig en te veel bezittingen kunnen zorgen voor een onrustig gevoel. Toch is het voor diezelfde gemoedstoestand belangrijk dat jouw woning een huiselijk gevoel geeft. Je woont nu eenmaal in je huis, dus het is niet meer dan normaal dat de afstandbediening soms gewoon op de zetel ligt, in plaats van in de kast. Je hoeft de krant niet steeds in de schuif te leggen na het lezen, deze kan gerust wel op de keukentafel blijven liggen. Het speelgoed van de kinderen hoeft niet elke dag opnieuw allemaal mooi in dozen of kasten zitten. In een woning wordt geleefd, door het hele gezin. Het feit dat je ziet dat er geleefd wordt kan zelfs voor zorgen dat je gezin beter in balans is. Zorg er gewoon voor dat het niet te ver gaat. Rommel mag jou en je gezin niet hinderen (zowel fysiek als psychologisch) en hygiëne blijft natuurlijk belangrijk, zeker wanneer er kinderen onder hetzelfde dak wonen.
6. Zorg voor een persoonlijke touch
Het is de bedoeling dat je een veilig en huiselijk gevoel krijgt bij jouw eigen woning. Het is dus niet meer dan normaal dat jouw interieur dit ook uitstraalt. Onder anderen foto’s, posters, schilderijen, quotes en beeldjes helpen allemaal mee om dit gevoel te bereiken. Niet elk stijlelement in je interieur hoeft een persoonlijke betekenis te hebben, soms zijn dingen gewoon mooi of passen ze goed bij bepaalde meubels. Probeer toch hier en daar wel die persoonlijke touch te integreren in het interieur. Vakantiefoto’s, tekeningen van de kinderen, verwezenlijkingen van gezinsleden, foto’s van familie en vrienden, het zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat een huis veranderd in jouw huis en vooral jouw thuis. Wanneer je woning dit uitstraalt kan dit gevoelens van veiligheid en geborgenheid aanmoedigen. Geluk ga je niet vinden door enkel je interieur te gaan aanpassen. Toch zien mensen nog te vaak het belang van de nabije omgeving over het hoofd. Het is erg moeilijk om je goed te voelen in je vel, als je dit niet voelt in je woning en interieur.
Ben jij een vastgoedexpert? Doe nu de test!
Wanneer je je eerste stappen op de immomarkt zet, komen ze als een gek op je afgevlogen, maar zelfs bij het kijken naar een tweede woning, een woning om te verhuren of een buitenverblijf kom je nog steeds voortdurend begrippen tegen die je maar weinig zeggen. Meeneembaarheid, Herfinancieren, E-peil, noem maar op. Het zijn allemaal begrippen die we vaak horen, maar met een eerder vage betekenis. Ben jij de vastgoedexpert voor wie deze begrippen een makkie zijn? Bewijs het aan de hand van onderstaande quiz!
1. Wat betekent 'Meeneembaarheid'?
Eén van de fiscale drempels bij het kopen van een woning is het registratierecht. Als koper betaal je maar liefst 7%, of in sommige gevallen 10% registratierechten, bovenop de kostprijs van het pand. 10% is niet niks, neem bijvoorbeeld een woning van €300.000, dan zit je al aan €30.000 registratiekosten. Dit bedrag verdien je niet op een paar jaar terug met het creëren van meerwaarde van het pand. Stel je wil, om bepaalde redenen, een nieuw huis aankopen, dan zijn er manieren om een stuk van deze registratierechten die al betaald zijn mee te nemen naar je volgende aankoop. Deze zullen dan afgetrokken worden van de registratierechten van de nieuwe woning. Dit noemt men ‘meeneembaarheid’.
2. Wat verstaat men in de vastgoedsector onder 'herfinanciering'?
Een huis kopen zonder lening is voor maar weinig mensen weggelegd. Volgens cijfers uit 2017 van spaargids.be, heeft zo’n 72% van de belgen een lening lopen voor zijn of haar huis. Een hypothecaire lening is dan ook doodnormaal, maar natuurlijk kost lenen ook geld. Om op lange termijn zoveel mogelijk uit je lening te halen, kan je een herfinanciering laten doen. Dit wil eigenlijk zoveel zeggen als het volledige openstaande bedrag van je lening afbetalen en opnieuw lenen aan een gunstige rentevoet. Deze bekom je wanneer bijvoorbeeld de rentevoet algemeen een stuk lager zit, maar ook omdat het bedrag dat je dan officieel leent minder hoog is, dan de originele lening. Een bank is echter niet verplicht jouw een herfinanciering te geven, maar je kan deze wel aanvragen bij een andere bank en dan met die nieuwe lening de originele afbetalen.
3. Wat geeft het 'E-peil' van jouw woning weer?
Het E-peil is een soort van maat om de gehele energieprestatie van een gebouw of woning weer te geven. Het geeft aan hoe het scoort afhankelijk van hoeveel energie het huis vraagt of verbruikt. Het wordt berekend op basis van allerlei parameters, zoals de isolatie, de luchtdichtheid, de oriëntatie, de compactheid, de ingebouwde apparatuur van de woning en nog enkele andere criteria. Het E-peil is geen concreet meetbaar begrip. Je kan het dus nergens van je verbruik aflezen. Dit E-peil is een belangrijke factor voor het bepalen en behalen van de BEN-Normen.
4. Je doet een gesplitste aankoop van een woning, dit wil zeggen dat...
België behoort tot de landen met de meeste vormen van belastingen, ook op vastgoed en het erven hiervan. Om te voorkomen dat er hoge successierechten betaald moeten worden, vond men ook hier een oplossing. Een gesplitste aankoop kan steeds wanneer je onroerend goed koopt, maar is extra interessant bij de aankoop van een tweede verblijf. Bij een gesplitste aankoop deel je het op in ‘blote eigendom’ en ‘vruchtgebruik’. Zo kan het blote eigendom officieel gekocht worden door bijvoorbeeld de volgende generatie, maar blijft het vruchtgebruik bij de oudere generatie. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld ouders met een gerust hart in het huis wonen en na het overlijden van de laatst overlevende houdt het vruchtgebruik op, maar is de woning nog steeds eigendom van de kinderen. Deze erven officiëel niet, dus ze betalen geen successierechten. Sta je op het punt om een tweede eigendom te kopen? Denk dan zeker na over de toekomst, ook al heb je nog vele jaren voor je liggen.
5. Onder de term ‘meerwaarde’ verstaan we de opbrengst die het vastgoed levert tussen de aankoop en de verkoop. In welk geval wordt je hier als particulier op belast, onder de term 'Meerwaardebelasting'.
Als het gaat om een persoonlijke, en dus niet zakelijk, vastgoedtransactie, dan wordt de meerwaarde niet belast, tenzij de tijd tussen aankoop en verkoop minder dan 5 jaar bedraagt. In dat laatste geval rekent men een meerwaardebelasting van 16,5% aan. Bij bouwgronden ligt dit percentage nog hoger. Is het verkochte vastgoed eigendom van jouw onderneming of vennootschap, dan wordt deze meerwaardebelasting hoe dan ook aangerekend, tegen een vennootschapstarief.
6. Het E-peil hebben we gehad, maar wat is het 'K-peil'?
Net zoals het E-peil is ook ook het K-peil een soort maat. Deze maat geeft niet de energieprestatie, maar wel een soort van graad van thermisch verlies van het gebouw in kwestie. De hoofdzaak in deze berekening is uiteraard de isolatie, maar ook de compactheid en oriëntatie van het pand spelen hier mee. Dit peil berekent men vaak samen met het E-peil. Beide geven een goed beeld van hoe zuinig en ecologische jouw woning is gebouwd.
Share your Results:
10 Tips voor de verhuurder
Een goede investering, maar niet zonder moeite
Onze nieuwbouwprojecten hebben steeds een mooie balans tussen kopers en investeerders die verhuren. Dat laatste kan zorgen voor een aardige bron van extra inkomsten, maar brengt ook vaak heel wat met zich mee. Investeren in een eigendom om te verhuren is ook vandaag nog steeds een goede investering, maar wie denkt dat het gewoon een eigendom kopen en geld incasseren is, zit er wel naast. Als verhuurder zijn er natuurlijk wel zaken waar je rekening mee moet houden. Geschillen tussen huurder en verhuurder komen, jammer genoeg, regelmatig voor. Toch hoeft het niet zo te lopen. Goede afspraken maken goede vrienden, wordt wel eens gezegd. In de relatie tussen verhuurder en huurder is dit zeker en vast de waarheid. Deze goede relatie begint volgens ons bij een goed voorbereide verhuurder. Lees hier alvast onze 10 tips voor een goede voorbereiding als verhuurder.
1. Zorg ervoor dat het pand net en in orde is
Nog voor je met de toekomstige huurder tot een overeenkomst komt, moet de huurder natuurlijk wel gevonden worden. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar je zou ervan verschieten hoeveel panden vol met technische mankementen worden aangeboden. Zorg er ook voor dat het pand wordt onderhouden tijdens de leegstand. Ook al is het weer een week geleden dat er iemand kwam kijken, zorg ervoor dat het pand niet vol stof en rommel ligt. Een pand dat je verhuurt is ook een product, waar je geld voor vraagt. Zorg er dus voor dat het aantrekkelijk en netjes gepresenteerd wordt.
2. Maak een compleet en correct huurcontract op
Dat er een contract nodig is, dat is de logica zelve. Toch verschilt de vorm en inhoud van dit contract maar al te vaak. Een huurcontract is iets waar je best even over nadenkt. De eerste keer dat je verhuurt, kan je best wat tijd laten gaan over deze fase en het af en toe, met wat bedenktijd tussen, weer eens boven halen en nalezen. Het is niet verplicht, maar vertrek vanuit een standaard huurcontract dat je op de website van de overheid kan vinden. Schrap wat niet van toepassing is op jouw pand of voeg toe wat er volgens jou zeker nog in moet, maar zo heb je toch al een goede basis met enkele zaken waar je misschien niet meteen aan dacht.
3. Neem een plaatsbeschrijving op in het contract
Een plaatsbeschrijving is een moment dat je samen met de huurder door het pand gaat en samen vastgelegd in welke staat het zich bevindt. Neem hier gedetailleerd de eventuele schade en toestand van de aanwezige infrastructuur. Op het einde tekenen beide partijen de plaatsbeschrijving, dus zowel jij als de huurder geeft aan akkoord te zijn dat het pand in dezelfde toestand moet worden worden teruggegeven bij het verlaten van het pand. Wil je niet starten met discussie? Dan kan je de plaatsbeschrijving ook laten uitvoeren door een onafhankelijke expert.
4. Eis een huurwaarborg
Een huurwaarborg is niet verplicht. Toch is er geen reden waarom je het niet zou vragen. De waarborg is een bedrag dat gelijk staat aan maximaal drie maanden huur, dat bij de start van het huurcontract wordt gestort op een geblokkeerde rekening op de naam van de huurder. Die krijgt de waarborg dan terug bij het verlaten van het pand, wanneer hij of zij alle plichten volgens het huurcontract is nagekomen. Bijvoorbeeld kosten voor het herstellen van schade die de huurder heeft aangericht kunnen hiervan worden afgehouden.
Door een verandering in de wetgeving, gelden er verschillende regels voor huurcontracten afgesloten voor 1 januari 2019 en huurcontracten afgesloten vanaf 1 januari 2019. Lees dus zeker alle informatie omtrent de veranderingen door voor je nu een contract afsluit.
5. Registreer het huurcontract
Het is wettelijk verplicht, dus dat is alvast reden genoeg om het contract te registreren. Daarnaast is het gratis wanneer je het aanvraagt binnen de twee maanden, dus waarom zou je het niet doen? Wel, toch zijn er best wat verhuurders die deze stap, bewust of onbewust, overslaan. Wanneer een huurcontract niet geregistreerd wordt, kan de huurder op eender welke moment, zonder opzegtermijn en vergoeding de overeenkomst opzeggen. Vergeet zeker ook niet om de plaatsbeschrijving, als bijlage, aan deze registratie toe te voegen.
6. Neem huurindexering op in het contract
De indexering van de huur is eveneens niet verplicht. Wel of niet doen? Dat is aan jou, maar zorg wel voor duidelijkheid. De indexering mag één maal per jaar gebeuren en moet plaats vinden op de verjaardag van de huurovereenkomst. Maak hierover afspraken tijdens de overeenkomst en zet dit in het contract. Je hebt het recht om dit te doen, dus neem het hoe dan ook op in het contract, dan is er geen discussie wanneer je het een jaar later toepast. Lees meer over de indexering van de huur in onze blog hierover.
7. Vraag een conformiteitsattest aan
Een huurder kan inzage in dit attest vragen, maar een verhuurder is niet verplicht dit aan te vragen bij zijn Gemeente en dit voor te leggen. Toch is dit de perfect manier om aan potentiële huurders aan te tonen dat jouw eigendom volledig in orde is. Natuurlijk krijg je dit positieve attest wel alleen als dit effectief het geval is. Daarom is het evengoed een manier om te kijken of het pand dat je aanbiedt wel aan de normen voldoet. En uiteindelijk is het toch altijd beter om te zorgen dat niet alleen de huurder oprecht en te vertrouwen is, maar jijzelf dat ook bent. Het attest kost jou als verhuurder maximaal 62,5 euro.
8. Weiger beroepsactiviteit in je pand
Wanneer de huurders een deel van hun huurprijs aftrekken als beroepskosten, voel jij dat als verhuurder. Je zal namelijk zwaarder belast worden. Verhuur je geen handelspand, laat dan steeds in je overeenkomst opnemen dat het pand gebruiken voor beroepsdoeleinden verboden is.
9. Maak je isolatie, beter vroeg dan laat, in orde
Nog enkele maanden en het is zover. In 2020 moeten de daken van alle huurwoningen geïsoleerd zijn volgens de nieuwe normen. Ook dubbel glas is dan verplicht. Wordt dit niet gedaan, dan zal de verhuurder, na een klacht van de huurder, onderworpen kunnen worden aan stevige boetes. Natuurlijk zijn de daken en ramen van onze nieuwbouwprojecten gloednieuw en dus volledig in orde met deze norm.
10. Sluit je aan bij het huurgarantiefonds
De relatie met je huurder berust grotendeels op vertrouwen tussen beide partijen. Je kan je dan wel voor veel zaken indekken, bijvoorbeeld met behulp van bovenstaande tips, maar helemaal zeker ben je nooit. Je kan je beschermen tegen wanbetaling door je in te schrijven bij het huurgarantiefonds. Dit fonds garandeert een bijpassing van maximaal drie maanden of een bedrag van 2946 euro, wanneer de huurder deze niet kan betalen. Meer info vind je op de website van het huurgarantiefonds.
Informeer je!
Met deze tips ben je al een heel eind, maar huren en verhuren blijft een zaak van wederzijds vertrouwen en respect. Probeer steeds eerlijk te handelen en zorg voor een goede communicatie. Daarnaast is het ook belangrijk om jezelf altijd goed te informeren. Zo is het geen slecht idee om de wetgeving omtrent verhuren regelmatig in het oog te houden, zo blijf je op de hoogte van jouw rechten en plichten als verhuurder. Goede ervaringen met (ver)huren zijn een resultaat van vertrouwen, geïnformeerd blijven en (open) communicatie!
Alles wat je moet weten over het kadastraal inkomen
Terug naar vroeger: Het kadaster
Voor het goed en wel begrijpen van de basisbegrippen rond dit thema, duiken we even de geschiedenis in. 21 oktober 1811, onder het bewind van Napoleon wordt ‘Het kadaster’ ingevoerd in de Nederlanden. Dit was een soort register waarin de gemeenten een lijst lieten opnemen van alle vastgoed op hun grondgebied. Dit register had twee belangrijke doelen. Ten eerste moest het een overzicht verschaffen op alle inkomsten vanuit onroerend goed, zodat deze belast konden worden. Daarnaast bevatte het register officiële informatie over wie eigenaar was van een onroerend goed.
Genoeg over deze lang verleden tijd. Wat heeft dit nu werkelijk te maken met het kadastraal inkomen? Wel, vandaag de dag is het kadaster een onderdeel van de dienst Opmetingen en Waarderingen, van de FOD Financiën. Deze dienst houdt een inventaris bij van alle onroerende goederen in ons land.
Het kadastraal inkomen vandaag
Het kadastraal inkomen, of KI, vormt de basis voor de onroerende voorheffing. Dit laatste is een vorm van belastingen die iedereen die vastgoed bezit jaarlijks dient te betalen aan het Gewest, de provincie en gemeente. Het kadastraal inkomen is een bedrag, gelijk aan de potentiële netto opbrengst van de verhuur van jouw woning, voor de periode van één jaar. En wat als je jouw eigendom niet verhuurd? Dit begrip heeft niets te maken met effectief wel of niet verhuren. Het is een theoretisch geschat bedrag, van wat de huuropbrengst van jouw woning zou zijn? Dit bedrag verminderd met de kosten voor onderhoud en herstellingen.
Hoe wordt het kadastraal inkomen berekend?
Het bedrag wordt berekend volgens de huurprijzen van 1 januari 1975, maar is wel onderhevig aan indexering. De onderhouds – en herstellingskosten worden geraamd op 40% van het totale geschatte huurwaarde. Hoe het kadastraal inkomen berekend wordt, zie je in onderstaand voorbeeld:
De huurwaarde (op 1 januari 1975 ) van een eigendom bedraagt €300.
Dit bedrag per jaar is dan €3600 (€300 x 12).
Het bedrag wordt verminderd met de kosten (40%), dus dat geeft €2160 (€3600 – €1440).
Dit bedrag moet dan nog geïndexeerd worden. Het indexatiecoëfficiënt van 2019 is 1,8230.
Na de indexering blijft er dus een Kadastraal inkomen van €3937,68 over (€2160 x 1,8230).
Moet ik dit bedrag dan betalen?
Zeker niet. Het kadastraal inkomen wordt gebruikt in de berekening van de onroerende voorheffing. Dat laatste is de effectieve belasting die zal doorgerekend worden. Om het brutobedrag van deze belasting te bekomen gebruiken we het kadastraal inkomen, in volgend voorbeeld zien we hoe dit bedrag berekend wordt:
Geïndexeerd, afgerond KI: €3938
Tarief onroerende voorheffing: 45,7525%
€3938 x 45,7525% = 1.801,73 (Bruto bedrag onroerende voorheffing).
Het bedrag dat we nu nog over hebben wordt dan nog eventueel verminderd met enkele factoren. Zo zijn er verminderingen voor een bescheiden woning, voor personen ten lasten of bijvoorbeeld voor invaliditeit. Nadat ook al deze factoren bekeken zijn, kennen we het bedrag van de belastingen die betaald dienen te worden voor het eigendom.
Het kadastraal inkomen zelf is dus geen belasting.
Iedereen die een eigendom koopt, krijgt dus ongetwijfeld ook het kadastraal inkomen te zien. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit cijfer geen bedrag dat eenmalig of jaarlijks betaald dient te worden. Wel is het een cijfer dat belangrijk is voor de berekening van de jaarlijkse belastingen die men zal betalen op dat eigendom.
Kan ik dit cijfer aanvechten?
Er kan maar op twee momenten bezwaar ingediend worden tegen het kadastraal inkomen. Ofwel bij de schatting, wanneer het over een nieuwbouw gaat. En daarnaast bij een herschatting, wanneer jouw eigendom verbouwd is. Om bezwaar aan te tekenen moet er binnen de twee maanden na de schatting via een aangetekende brief verklaard worden waarom je niet akkoord gaat. Ook moet er in het bezwaar een tegenvoorstel gedaan worden.
Buiten deze periode kan er niet gevraagd worden om een herschatting, tenzij er sluitend bewijs is dat er een materiële vergissing begaan werd, bijvoorbeeld een schrijf – of rekenfout. Het aankopen van een eigendom geeft je in geen geval het recht om bezwaar aan te tekenen. Bij het aankopen van een eigendom geef je dus ook een akkoord wat betreft het kadastraal inkomen. Voor alle informatie omtrent de wetgeving rond het kadastraal inkomen, raadpleeg je best rechtstreeks de webpagina van de FOD Financiën.
BEN-normen, waar staat het voor en hoe haal ook jij hier voordeel uit?
Tegen 2021 moet elk nieuwbouwproject voldoen aan de BEN-normen. Dit is één van de beslissingen die de overheid nam om onze klimaatdoelstellingen te halen. Het woord normen geeft dit begrip misschien een licht negatieve bijklank, maar dat hoeft het niet te zijn. Voldoen aan de BEN-normen is wel degelijk goed voor iedereen. Je zet positieve stappen naar het milieu toe, je bent wettelijk in orde en, indien juist toegepast, besparen deze normen jou wel degelijk een flinke duit.
Wat is een BEN — woning?
BEN staat voor ‘Bijna-EnergieNeutraal’. Dit wil zeggen dat zo een woning zeer weinig energie verbruikt voor verwarming, koeling en het produceren van warm water. Het E-peil, dat is de term die de energieprestatie van jouw huis weergeeft, moet bij een BEN-woning kleiner of gelijk aan 30 zijn. Naast het feit dat ze zeer weinig energie vragen, moeten ze deze energie ook opwekken uit hoofdzakelijk groene bronnen. De correcte isolatie is bij dit type woningen een grote factor.
Is een BEN-nieuwbouwwoning enkel voor mensen met een groot budget?
Dit misverstand hoor je wel vaker. Eigenlijk hoor je het vaak over nieuwbouw in het algemeen. Deze stelling is alles behalve correct. Tegenwoordig bestaan er nieuwbouw – en BEN-woningen voor elk budget. Pak je het op de juiste manier aan, dan is deze kost zelfs vergelijkbaar met die van een gewone woning, vanwege de voordelen:
Waarom investeren in een BEN-woning?
Financieel heeft een BEN-woning dus wel wat voordelen, zowel op lange als korte termijn. Daarnaast zijn er nog heel wat andere redenen waarom investeren in een BEN-woning een slim idee is.
Onze BEN projecten
Ook onze nieuwbouwprojecten moeten dus tegen 2021 volledig conform zijn met deze normen. Maar waarom nog wachten als het nu al kan? Bij elk nieuw project bekijken we de mogelijkheden. Indien mogelijk bouwen we nu, in 2019, al zo veel mogelijk energie neutraal. Als projectontwikkelaar moeten we mee het goede voorbeeld geven. Dit zijn onze BEN-Projecten:
5 Tips voor een ecologische en moderne inrichting
Bij elk nieuwbouwproject dat we realiseren zetten we maximaal in op duurzaamheid. Enerzijds is dit goed voor de energiefactuur en anderzijds helpt dit naar een milieuvriendelijke toekomst. Een nieuwbouwproject starten en niet denken aan een duurzame toekomst, dat kan volgens ons niet meer. Maar wat met de volgende stap? Hier leest u met welke kleine dingen u uw huis of appartement kan inrichten om zo optimaal duurzaam te wonen.
Duurzaamheid en esthetiek spreken elkaar niet tegen
Waar je ook woont, je moet er graag wonen. Daar zijn we het zeker mee eens. Een groot deel hiervan is dus ook de inrichting. Niet alleen moet je praktisch nadenken over de inrichting, maar laat ons eerlijk zijn, het moet ook mooi zijn. Wat ben je met een prachtige woning, als ze niet is ingericht naar jouw smaak. Gelukkig is duurzaam helemaal in. Een groen design is vandaag zelfs een zeer populaire mode trend.
Creëer een gezond binnenklimaat
Het kan u verbazen, maar we zetten dagelijks heel wat dingen in onze woning die bepaalde giftige stoffen bevatten of, meer zelfs, ze in sommige gevallen uitstoten. Een gezonde luchtkwaliteit is een enorm belangrijke stap naar duurzaamheid. We spenderen een groot deel van onze tijd binnenshuis en hebben er dus zelf ook baat bij.
Verminder materialen en voorwerpen die, met giftige stoffen in de afwerking, de luchtkwaliteit verstoren. Daarnaast kan je ook erg veel doen om de lucht actief te gaan verbeteren. Genoeg planten in huis is bijvoorbeeld erg doeltreffend. Deze houden de lucht proper en ze geven een leuke touch aan jouw inrichting. Daarnaast zijn de juiste planten een goede vervanger voor chemische geur elementen en luchtverfrissers. De laatste stap voor een goed binnenklimaat is, helaas, op regelmatige basis de woning grondig reinigen.
Recycleer waar je kan
Koop je een klassieker huis, dan geef je dit met wat gerecycleerde meubels al snel een vintage look. Trek je in een prachtige nieuwbouw in, dan heb waarschijnlijk graag dat ook het interieur modern en strak is. Het vol steken met hergebruikte spullen is dan niet de beste oplossing. Maar de twee hoeven daarom niet tegenstrijdig te zijn. Er zijn enorm veel DIY kanalen en blogs waar je leert om erg mooie dingen te maken van oude spullen. Zaken die perfect passen in jouw modern interieur. Naast een mooie, persoonlijke look, zorgen ze ook voor enorm veel voldoening wanneer ze staan te blinken — hopelijk niet door de chemische vernis — in jouw interieur.
Zoek naar voorbeelden
Tegenwoordig is er erg veel informatie omtrent duurzaam wonen. Allerlei blogs, kanalen en organisaties geven erg veel informatie. Toch is het belangrijk om de toepassingen te zien met je eigen ogen. Bijvoorbeeld, de kurk industrie is over het algemeen een milieuvriendelijke industrie. Toch is het eerste wat door je hoofd gaat vermoedelijk: ‘Kurk, is dat niet iets van de jaren stilletjes?’ Wel het ouderwets imago van kurk is volledig verleden tijd. Tegenwoordig is het zeer relevant en het is gemakkelijk in onderhoud. Natuurlijk is het ook zo specifiek dat je er best niet mee overdrijft. Daarom is het belangrijk om voorbeelden te zien. Die helpen je om bepaalde materialen of toepassingen die je eerst niet zag zitten toch een kans te geven. Plus, wie kijkt er niet graag naar de perfecte foto’s in de interieurmagazines?
Wees kritisch!
Vandaag is het niet moeilijk om duurzame en ecologische producten en materialen te vinden, toch? Het staat immers op elke website en elke verpakking en je hoort het in elke advertentie. Alles en iedereen kan ecologisch zijn en als er geen label bestaat waar ze aan voldoen, dan maken ze er toch snel zelf één. Daarom is het belangrijk om jezelf te informeren over de producten, diensten en bedrijven. Alleen op die manier kan je echt zeker zijn dat je de juiste materialen en producten in huis haalt om te werken aan een duurzamer interieur met een gezond binnenklimaat en een lager verbruik.
De huurindex: Enkele nuttige tips!
De doelgroep van onze nieuwbouwprojecten bestaat steeds uit een gezonde mix van kopers en investeerders. Hierdoor krijgen we een mooie balans tussen eigenaars en huurders. Voor deze laatste is zo’n investering vaak een appeltje voor de dorst of een actieve investering naar het pensioen toe. Even geleden schreven we dat investeren in vastgoed nog steeds een goed idee is en dat dit een relatief passieve investering is. Toch bezorgen huurders sommige mensen hier en daar wat kopzorgen. Uiteindelijk geef je je belegging aan een (in de meeste gevallen) onbekend persoon. Erg belangrijk is dus wederzijds vertrouwen en vooral goede afspraken! Openheid en transparantie betaald zich vaak terug in respect voor jouw eigendom. In dit artikel vertellen we jou alles over de huurindex.
Wat is de huurindex?
Eenvoudig uitgedrukt betekent het indexeren van de huur dat je de huurprijs optrekt in verhouding met de stijging van de lonen. Mensen gaan meer verdienen, dus in verhouding daarmee stijgt ook de huurprijs. Zo blijven de inkomsten uit het verhuren van vastgoed relevant ten opzichte van de economische situatie.
Indexeren doe je best met gezond verstand.
De indexering van de huurprijs is zo één van die zaken die vaak voor geschillen tussen huurder en verhuurder zorgt. De grootste reden is omdat natuurlijk niemand graag plots te horen krijgt dat de huurprijs wordt opgetrokken. Om misverstanden en miscommunicatie te vermijden, lijsten we hieronder enkele belangrijke zaken op omtrent de huurindex.
1. Wanneer mag en kan ik een indexering doorvoeren?
Je mag één keer per jaar de huurprijs indexeren. Dit op de verjaardag van het contract. Belangrijk hierbij is deze datum niet te verwarren met de datum dat het getekend is. Zo kan bijvoorbeeld een contract getekend worden op 1 mei 2018 en reeds in voege gaan op 1 april 2018. Hier mag de indexering toegepast worden op 1 april 2019. Deze indexering mag ook toegepast worden als er geen ‘indexeringsclausule’ in het contract staat, maar zo’n clausule blijft aangeraden om conflict te vermijden. De enige reden dat een index niet toegepast kan worden is wanneer de overeenkomst puur mondeling is, of het contract indexering expliciet uitsluit.
2. Moet ik dit op voorhand laten weten aan de huurder?
Wanneer je een indexeringsclausule in het contract hebt opgenomen, hoef je de huurder niet te verwittigen per aangetekend schrijven. In elk geval van indexatie volstaat verwittiging per gewone brief. Natuurlijk blijft open communicatie in zo’n gevallen geen slechte zet, dus heb je er baat bij dit op een duidelijke manier te communiceren.
3. Wel of niet indexeren?
Natuurlijk is de huurindex een soort van waarborg dat de opbrengst uit jouw investering relevant blijft in de huidige economische toestand. Toch stellen we vast dat veel eigenaars beslissen om niet te indexeren. Dit kan zijn vanwege de relatie met de huurders, vanwege de beperkte kennis van deze regelgeving of omdat ze de huurders niet willen afschrikken. Wel of niet indexeren, dat laten we aan jou over. Hieronder enkele tips om conflicten te vermijden:
Indexeert u wel?
Doe dit dan ook consequent en jaarlijks. Bespreek dit tijdens het tekenen van het contract. Op deze manier is er een vast stramien en komt de huurder niet voor verrassingen te staan.
Indexeert u niet?
Ook hier neem je best een indexeringsclausule op in je contract. Laat dit dan bij het tekenen dan ook duidelijk weten dat je niet indexeert en waarom. Zo is de huurder op de hoogte van de regelgeving wanneer u beslist toch te indexeren.
4. Hoe bereken ik de correcte indexering?
De juiste huurindex berekenen heeft te maken met een aantal variabelen, zoals de ‘gezondheidscijferindex’ en de maand waarin u indexeert. Online zijn er verschillende tools te vinden om de indexatie op een correcte manier te berekenen, zoals de tool van Statbel. Daar vind je na het berekenen ook meteen de correcte formule.
Zaken als de huurindexatie durven al eens voor extra complexiteit te zorgen wanneer je een eigendom verhuurd. Belangrijk om weten is dus dat dit niet hoeft, wanneer je de huurder goed informeert en open en transparant communiceert.